Зам.-председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че никога не е облагодетелствал строителната фирма "Артекс", докато е бил депутат в Народното събрание. Коментара си той направи в предаването "Панорама" на БНТ по повод оставката си заради скандала с т. нар. "апартаменти на властта". Той заяви, че решението му е било лично и подчерта, че не чувства угризения, защото в сделката за апартамента няма нищо незаконно.

Цветанов не изключи "руска намеса" около скандала.

Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже, че направих това, което съм дълбоко убеден, че трябва да сторя, заяви Цветанов, цитиран от БНТ.

В сряда Цветан Цветанов подаде оставка като депутат от НС и председател на парламентарната група на ГЕРБ, но остана зам.-председател на партията. Цветанов заяви, че решението му е било лично, но е било съгласувано със семейството му и с премиера Борисов.

Това беше разумното решение, което можеше да взема, защото с разумни решения се градят мостове. С емоционалните решения можеш да направиш само езера, каза Цветанов. Той подчерта, че не чувства угризения, защото сделката с апартамента му е напълно законна.

Но когато има подобно компроматно поведение и преекспониране на една тема, разбира се, че два месеца преди изборите няма как да обясниш, че два месеца опозицията ще се занимава само с това, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов изтъкна, че в ГЕРБ се поема отговорност и даде за пример оставката на Димитър Главчев като председател на НС, както и оставките на министрите Нанков, Радев и Московски след катастрофата в Своге.

Цветан Цветанов беше категоричен, че това не е поемане или признаване на вина, а морален акт.

Той обясни, че има два апартамента с два гаража в квартал "Изток", като е направил замяна с въпросния апартамент с гараж, а разликата в квадратурата е била доплатена със 100 000 лв. В препродажбата на разменените апартаменти Цветанов не вижда нарушения, тъй като всичко е в съответствие със закона. Той обясни, че след първите авансови плащания към "Артекс", Симеон Велков (в изявлението си вчера в НС Цветанов каза, че Велков е високопоставен служител в РВД) е споделил пред него, че си търси жилище, след което е закупил един от предишните му апартаменти.

Цялата "интрига" около казуса се дължи на атака на опонентите на ГЕРБ преди евроизборите, заяви Цветанов. По думите му, преди всеки едни избори срещу него започва компроматна война.

"Не съм облагодетелствал "Артекс" по никакъв повод", категоричен е Цветанов. По думите му, компанията е на пазара над 20 години, а той познава собствениците ѝ от едва-две години.

Във връзка със сигналът за сградата "Златен век", който е подал, Цветанов каза, че е бил изпратен до множество институции и адресати. Тъй като той не представлява компетентен орган, Цветанов е препратил сигнала по надлъжния ред до компетентната институция.

Цветанов отказа да коментира разговорите си с премиера от лоялност и коректност към него.