Решението на Цветан Цветанов да напусне парламента, без да се оттегля от ГЕРБ, е възможно най-добрият ход. Това смята политологът от Софийския университет доц. Стойчо Стойчев. Според него ситуацията дори е на път да се превърне от негатив в позитив за управляващите.

"Това беше най-възможно добрият ход да бъде отиграна ситуацията така че от негатив да бъде направен опит да се обърне в позитив за политическа партия ГЕРБ. Те. да бъде ясно декларирано на публично ниво, че когато наистина има съмнения за нещо неморално, нещо неетично в действията на един или друг от политиците от тази партия, не само премиерът Борисов, но и останалите членове на ръководството няма да проявят компромис. Това беше на елегантният вариант, по който биха могли да излязат от ситуацията. Оттук нататък аз наистина съм убеден, че това може да се превърне в позитив за ГЕРБ", смята Стойчев.

Според него това, че Цветанов освобождава всички публични постове, е максималното, което той може да направи.

"Като партиен функционер вече, дали ще взема заместник-председателски, подпредседателски пост на нещо си вътре в партията, това няма голямо значение. В крайна сметка в една партия работят хора. Има партийни функционери, които стоят на сянка. Те се осветляват тогава, когато вземат някоя публична държавна длъжност или изборен пост. Бихте ли се сетили за някого от политиците в ДПС, които са много важни в организационно отношение, да вземат някаква длъжност? Или пък за такива от БСП? Върху тях няма никакво обществено внимание и това наистина не дразни хора. Така че смятам на тази стъпка като правилна", каза пред bTV Стойчев.

Според Стойчев няма разлом между Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Той бе категоричен, че мнението, че без Цветанов няма да се събира кворум е несериозно, понеже означава, че останалите от управляващата коалиция се отказват от лидерските си функции.