Партиите и президентът се разминаха в мнението си за това независима ли е Горица Грънчарова-Кожарева от политическите субекти, или не. Докато Румен Радев беше категоричен, че тя е единственият кандидат от "домовата книга", който е равноотдалечен от политическите сили. Всяка от тях пък излезе с различна трактовка, която по-скоро се доближаваше до предположения и съмнения, отколкото до факти, които да бъдат цитирани като доказателство. Имаше и формации, които запазиха неутралност и дистанция без предварителни посочвания с пръст.

Такава се оказа ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов призна, че не познава Кожарева и се довери на аргументите на президента.

"Щом е събрала доверието на президента от толкова много кандидати, пожелавам ѝ успех", каза Борисов в кулоарите на НС, след като номинираната от Радев кандидат-премиерка за бъдещия служебен кабинет беше официално представена на "Дондуков" 2.

"Това е избрал президентът, как да го коментирам? Лично аз не я познавам. Когато я избирахме за Сметната палата, тя беше от квотата на БСП", каза Борисов и стъпи накриво, защото веднага беше апострофиран от БСП.

Снимка: БТА

 

"Борисов се е объркал, че тя е свързана с БСП. Направихме една бърза справка. През 2015 г. е избрана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и патриотичната формация тогава и е била предложение на Патриотичния фронт", опонира Борислав Гуцанов. Председателят на ПГ на БСП обаче пропусна още партия, която тогава издигна Кожарева - АБВ на Румен Петков и Георги Първанов.

Снимка: Пресцентър на БСП

"Мисля, че е грешка на господин Борисов, така поне го приемаме ние. След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен министър-председател смятаме че тя ще сформира нужния кабинет", каза Гуцанов, който не причисли Кожарева към никой политически отбор. За социалистите е важно изборите да бъдат честни и почтени, защото в крайна сметка основната функция на служебния кабинет е именно тази, декларира още Гуцанов.

Снимка: Пресцентър на ДПС

И председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, като Борисов, че не познава Горица Кожарева. Той направи уговорката: "Нека да видим какво ще прави". Но в същото време изрази категоричното си очакване, че с нейното идване начело на служебната власт "ще има опит за овладяване на МВР и цялото електронно управление". Дали да останат досегашните служебни министри и в частност - вътрешният Калин Стоянов, Пеевски, смята, че това трябва да бъде решено от премиера, както е по Конституция. "Никой не може да се бърка, надявам се да няма намеса", изрази нагласата си политикът. Пеевски пожела на новия служебен премиер да устои на огромния натиск, който, по думите му, ще се стовари върху нея.

Според него премиерката ще бъде "зверски натискана от кръга около Румен Радев и от самия президент". 

Другото крило на ДПС - независимите депутати, водени от Джевдет Чакъров, призова за честни и справедливи избори, каза Джевдет Чакъров. Той изрази съжаление, че не са могли да отидат на срещата с президента, като посочи, че те са "групата на автентичното ДПС".

И групата без Пеевски заяви, че ще наблюдава стриктно дали служебната власт и служебната премиерка за зависимости. Джевдет Чакъров уточни, че ще наблюдават "да няма такива обвързаности, каквито имаше предходният служебен премиер", като визира Димитър Главчев. "Надяваме се този път в интерес на всички наши граждани, в интерес на всички политически субекти, всички ние да следим и за бъдещите действия на служебния кабинет, да бъдат честни и справедливи изборите и призоваваме всички компетентни държавни институции и всички политически субекти да следим за тези действия", заяви Чакъров.

Снимка: Булфото

На обратната позиция на Пеевски пък бяха от ПП-ДБ - докато лидерът на ПГ на ДПС смята, че ще има кадрови смени начело на МВР и електронното управление, от коалицията на Кирил Петков настояват за такава смяна на върха на вътрешното министерство. За тях именно отстраняването на Калин Стоянов като вътрешен министър ще е тестът дали могат да имат доверие на служебния премиер, когото избра Румен Радев.

"Това, което за мен е много важно, дали Горица Грънчарова-Кожарева ще работи за честни избори и за България, или ще изпълнява нечии поръчки. Има един много ясен тест - кой ще бъде МВР министърът", коментира в парламента Петков.

"Ако г-н Калин Стоянов или Атанас Илков, или Стоян Темелакиев, тези три лица останат като МВР министри, за мен ще означава, че Делян Пеевски е назначавал министрите в този кабинет, ако е някой друг - тогава има шанс", предварително постави ултиматум на бъдещата министър-председателка съпредседателят на ПП.

Снимка: Булфото

"Възраждане" и ИТН директно обвързаха политически нейната кандидатура, като се прицелиха в ГЕРБ и ДПС.

Костадин Костадинов не харесвал Горица Кожарева заради скандала в Сметната палата, когато тя пое управлението й временно след отстраняването на Цветан Цветков от парламента. А след като КС обяви, че е освободен незаконно, и.д. шефката на одитния орган не го допусна обратно в кабинета му.

"За нас тази фигура не е подходяща да застане начело на държавата. Само ще припомня един много показателен момент от недалечното минало, когато Конституционният съд се изказа, че уволнението на бившия шеф на Сметната палата - Цветков, е незаконно. Тогава Горица Грънчарова-Кожарева отказа да пусне Цветков в Сметната палата. "Това само ние ли го помним? Когато един човек не спазва законите в позицията, която се намира, а тя е доста по-ниска от тази на министър-председателя, представете си какво ни очаква, когато този човек стане министър-председател?", възмути се Костадинов. Според лидера на "Възраждане" нейната фигура не може да бъде "разглеждана като самостоятелен фактор" и нямало да взема решенията сама. Той заяви, че тя е назначена от ГЕРБ и Патриотичния фронт, зад които прозирал Пеевски.

Снимка: БТА

"Какво ѝ е било назначението? По време на управлението на ГЕРБ. Макар и формално да беше назначена от квотата на т. нар. "Обединени патриоти". В случая това няма значение. Първо - патриотите бяха сламени фигури на Пеевски. Второ - дори да приемем, че са има свое автономно назначение, те веднага много лесно биват превербувани", каза Костадинов, чиито критики към номинираната бяха най-остри.

ИТН се изказа в тон с "Възраждане" и също установи, че Горица Кожарева идва от "по-късата резервна скамейка на ГЕРБ и ДПС, по думите на Станислав Балабанов. "Ако върнем миналото на Кожарева, тя беше избрана за заместник-председател на Сметната палата с гласовете на ГЕРБ и ДПС", каза депутатът от ИТН. Все пак от партията изразиха надежда тя да управлява Министерския съвет безпристрастно.

"Надяваме се да има по възможност безпристрастно отношение и добра организация на изборите, но президентът в случая няма кой знае какъв избор", коментира Балабанов.

Снимка: БТА

ИЗБРАНО