Бенямин Нетаняху, премиер на Израел пристигна в Русия за среща с Владимир Путин в навечерието на финала на световното първенство по футбол. Но задачата му не е да гледа мача, а да получи обещание от Владимир Путин за извеждането на иранските части и проиранските военни формирования от Сирия.

Особено опасна е ситуацията в района на границата между Израел и Сирия, смята Нетаняху. Той е обяснил отново на Владимир Путин позицията на Израел по сирийския конфликт, съобщи "Ройтерс", като се позова на висш служител в израелското външно министерство.

От своя страна Израел няма да предприема мерки против режима на Башар Асад, е казал Нетаняху. Но при нарушаване на израелската граница, както случая от вчера, когато дрон на сирийската армия премина в израелско въздушно пространство, Тел Авив ще предприеме ответни мерки.

Досега руските войски в Сирия не са се намесвали, когато ВВС на Израел нанасят удари по сирийски военни обекти, използвани от проиранската групировка "Хизбула". Експертът от Gulf State Analytics Теодор Карасик смята ,че срещата Нетаняху-Путин е поредния етап от преговорите за отстраняване на Иран от Сирия. Темата е била разгледана първоначално на 9 май, когато израелският премиер пак долетя в Москва.

Путин обаче ще изслуша и другата страна в този спор. В Москва пристига съветник на Али Хаменей по международни въпроси - Али Акбар Велаяти. Какво решение обаче ще вземе Кремъл след двете визити, предстои да видим. То обаче със сигурност ще бъде повлияно и от предстоящата среща на руския президент с Доналд Тръмп.