"Марк Жирардели е придобил "Юлен" някъде през 2015-2016 г., водил е разговори и преговори още от 2012 г. - това е бил дълъг процес. За конфликт на интереси не съм компетентен да отговаря дали има", обясни в предаването "Тази сутрин" по bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той уточни, че не знаел, че Жирардели е собственик на "Юлен" до момента, в който той не е обявил официално, като не е бил длъжен да го прави.

"Ще поискаме независим международен консултант, който да прегледа всичките точки по концесионния договор с "Юлен", посочи още той.

"Витоша има същите проблеми, каквито има и Банско", отбеляза министърът на околната среда и водите. "Витоша е абсолютно замряла като курорт, тя трябва да бъде върната на софиянци, но и възможността да имаме зимна младежка олимпиада също е шанс да развием България като ски дестинация", каза Нено Димов.

"В планинските и полупланинските райони живеят най-бедните хора в страната, това е начин местните общности да използват ресурса, който им е даден. В Доломитите, който е национален парк на Италия и под егидата на ЮНЕСКО, има над 1200 км писти и стотици съоръжения", посочи като пример Нено Димов.

"Зелените атакуват и проект в Миджур, за който има окончателно решение от Висшия административен съд за разрешаване за строеж на ски зона, която е свързана с общината - един от най-бедните райони, във Видин и Монтана. Тук виждаме един целенасочен опит на тези политици да провалят всички възможни инвестиционни намерения в България", подчерта Димов.

"Има поредица от проекти, които са забавени - магистрала "Струма", магистралата от Русе до Велико Търново, както и други спорове, от това България губи по 1 милион лева на ден", заяви още министър Нено Димов.