Върховният административен съд остави в сила екологичната оценка за туристическа ски-зона "Миджур", изготвена от РИОСВ в Монтана, съобщиха от екоинспекцията в областния град.

Оценката бе обжалвана от Асоциацията на парковете в България последователно в Административния съд в Монтана и във Върховния административен съд в София с аргумент, че се застрашават местообитанита на животинските видове рис, кафява мечка и европейски вълк. И двете съдилища отхвърлиха тези аргументи и потвърдиха екологичната оценка, изготвена от РИОСВ в Монтана, уточниха от инспекцията.

Туристическата ски-зона "Миджур" трябва да бъде изградена от частни инвеститори в западна Стара планина край връх Миджур, който е най-високият в тази част на балкана със своите 2168 метра. Към бъдещият туристически комплекс вече има заявен интерес и се очаква месеци след решението на съда строителството да стартира.

Каква е проектираната ски зона

Ски зоната ще бъде разположена над село Чупрене, на 20 км от Белоградчик. Биосферният резерват "Чупрене" няма да бъде засегнат, но около 1/4 от ски зоната попада в защитена зона "Миджур". Проектът е замислен от над 5 г., а през 2012 г. е включен в стратегията за развитие на туризма.

Общият устройствен план е изготвен от архитект Емил Леков, който е изготвил плана за ски комплекса в Банско, писа Монт-Прес. Ски комплексът ще заема площ от 500-700 хектара. Планирани са 14 ски писти с обща дължина 16 км. Те са с различна трудност, в зависимост от възможностите на релефа на планината. Ще бъде проектирана система за изкуствен сняг.

Предвиждат се различни съоръжения и приспособления - лифт(ове), влекове, пейки и маси, беседки, наблюдателници и места за пикник.

За начинаещи скиори ще бъдат изградени 3-4 учебни площадки, където ще има ски училища, заведения за хранене и напитки, помещения за отдаване на ски оборудване под наем.