Руският опозиционер Алексей Навални  е дошъл в пълно съзнание и вече е способен отново да говори. Той си спомня всички детайли около пътуването, при което бе отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", съобщи германското списание "Шпигел".

В резултат на това полицията е увеличила охраната му в болницата "Шарите" в Берлин, където той бе преместен за лечение, след като бе отровен в Русия.

Критикът на Кремъл е лекуван в берлинската болница "Шарите", след като му призля по време на вътрешен полет в Русия миналия месец.

Алексей Навални вече се е възстановил до толкова, че при него пускат и посетители. Досега можеха да го виждат само лекарите и съпругата му.

"Шпигел" съобщава и че полицията е увеличила охраната му и е затегнала контрола за влизане в болницата поради опасения, че може да последват нови атентати. Властите смятат, че след като Навални е дошъл в съзнание и си спомня всичко, би могъл да застраши отровителите си и те да вземат съответните мерки.

Полицията в Берлин потвърди, че правителството я е натоварила с охраната на известния дисидент.

Миналата седмица германските лекари заявиха, че имат стопроцентова сигурност, че Навални е бил отровен. Смята се, че е имало опит той да бъде убит с "Новичок" от ново поколение. Следи от него са били открити по ръцете му и по бутилка с вода, от която той е отпил.

Като реакция на това, канцлерът Ангела Меркел настоя Кремъл да даде обяснения за случая. Москва отрича да има общо с атентата. Отношенията между Германия и Русия се обтегнаха и е възможно да се стигне дори до спиране на строежа на газопровода "Северен поток 2".

Путин казал, че ще разследва случая с Навални

Руският президент Владимир Путин е казал на италианския премиер Джузепе Конте, че ще създаде комисия за разследване на случая с Алексей Навални. Това заяви Конте в интервю за в. "Фолио", предаде Ройтерс. "Президентът Путин ме увери (в неотдавнашен разговор), че Русия възнамерява да изясни какво е станало, и ми каза, че ще създаде разследваща комисия и че е готов да сътрудничи с германските власти", заяви италианският премиер. "Сътрудничеството е най-добрият начин да не се позволи това драматично събитие да се отрази негативно на отношенията между ЕС и Русия", каза Конте.

Междувременно в руския печат днес се отбелязва, че случаят с Навални е предизвикал нова системна криза между Русия и Запада. След като "седморката" световни сили пое паса от Германия и се включи в натиска върху Москва, като обвини Русия, че е отровила Навални, нарушавайки Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отношенията между Москва и Берлин се развиват по най-лошия възможен сценарий, констатира "Комерсант". Берлин настоява Москва да разследва станалото, а Русия в отговор обвинява Германия, че отказва диалог и засилва антируската кампания. Заплахата да се сринат руско-германските отношения може да лиши Москва от надежда за подновяване на диалога с ЕС и отново да я конфронтира със САЩ, посочва вестникът.

Исканията на Европа към Москва са много прости и необременителни - не да поеме вината, а само да признае, че Навални е бил отровен, и да започне разследване. Русия обаче не иска да създава крайно опасен за нея прецедент, "признавайки де факто едно политически мотивирано обвинение", разсъждава "Взгляд".

Ако Русия приеме позицията на Берлин, без да получи доказателства - под заплаха от санкции, въодушевените й западни партньори пак ще я заплашат със същите санкции и ще й поставят други ултиматуми: да не се меси в работите на Беларус, да се изтегли от Сирия и т. н. А има и риск от други провокации в навечерието на предстоящия труден политически транзит в Русия през 2024 г., когато приключва сегашният президентски мандат на Владимир Путин. Щом един шантажист поставя ултиматум, можеш да се спасиш само с отказ да изпълняваш каквито и да било искания, дори най-незначителни, обяснява онлайн изданието.

Освен това за Русия няма смисъл да прави отстъпки на Берлин, тъй като всъщност Германия не се кани да затваря "Северен поток-2". Канцлерът Ангела Меркел постави въпроса за обсъждане от цяла Европа - така угажда на искащите наказание за Русия, потвърждава политическото си лидерство и същевременно хитроумно блокира всяка възможност за твърди санкции. Защото няма шансове за консенсус по въпроса в ЕС, смята "Взгляд".

Освен това за Русия няма смисъл да прави отстъпки на Берлин, тъй като всъщност Германия не се кани да затваря "Северен поток-2". Канцлерът Ангела Меркел постави въпроса за обсъждане от цяла Европа - така угажда на искащите наказание за Русия, потвърждава политическото си лидерство и същевременно хитроумно блокира всяка възможност за твърди санкции. Защото няма шансове за консенсус по въпроса в ЕС, смята "Взгляд".