След лятната си ваканция Народното събрание отново ще заседава в сградата на бившия Партиен дом. Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт. Това заяви пред журналисти председателят на парламента Росен Желязков.

В края на последния си управленски мандат ГЕРБ премести парламента в сградата, която е в непосредствена близост до Министерския съвет и президентството. С идването на власт на "Продължаваме промяната" през 2022 г. депутатите отново се завърнаха в по-малката сграда на площад "Народно събрание" №2.

"От 1 септември Народното събрание ще заседава в тази зала - "Света София". От много години тук се намират голяма част от залите, в които се провеждат заседанията на постоянните комисии. Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт. Има доста дефекти в инженерната инфраструктура. Има проблем с канализацията и отоплителната инсталация", обясни той.

Снимка: БТА

По думите му трябва да се направи сериозно обследване и да се започне една реконструкция, защото другата сграда не е ремонтирана от десетилетия.

"Тя е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена, като най-належащото, освен инфраструктурата, е ремонтът на покрива, защото дава сериозни течове, което вече си личи и по фасадата на Народното събрание", добави Желязков.

Снимка: iStock Images

"За тази сграда имаше и политическа, и реална полемика, свързана с достъпа на журналистите, надявам се, че виждате, че има доста сериозна промяна в това. От гледна точка провеждането на заседанията, ще е много по-оптимално, защото на едно място ще бъдат и комисиите, парламентарните групи, както и ръководството на парламента, а и има доста по-съвременни и доста по-добри условия за работата.", поясни още председателят на НС.

Снимка: Иван Григоров