Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е запознал в понеделник колегите си в Съвета на ЕС със случаите на нарастващ натиск срещу представителите на българското малцинство в Република Северна Македония. След срещата пред български журналисти в Брюксел той изрази очакване ЕС да вземе отношение.

Информирах колегите си министри по отношение на инцидента в Охрид, но и за ескалацията на напрежението и правата на българската общност там, посочи министърът. Той отбеляза, че събитията са започнали с приемането на "законодателна репресия срещу българската общност".

По неговите думи се наблюдава забележителен консенсус между управляващи и опозиция в Скопие на антибългарска основа. Това е много сериозен знак, защото управляващи и опозиция там почти никога не се разбират, коментира Милков. След това последва опожаряването на българския клуб, за което беше дадена условна присъда. След три атаки срещу други клубове и стрелба срещу единия от тях, никога не бяха намерени виновниците, добави министърът.

Поисках солидарност по отношение на другите държави и да се вземе отношение от ЕС в бъдеще, посочи Милков. В отговор на въпрос той не изключи възможността България да наложи вето при следващите стъпки от преговорите на Скопие с ЕС, но изрази надежда това да не се налага.

Преди честванията за Гоце Делчев: Скопие забранява на български евродепутат да влиза в страната

Междувременно Скопие подготвя забрана на български евродепутат да влиза в страната. Президентът Стево Пендаровски обяви след заседание на Съвета за сигурност, че ще предложи на правителството български евродепутат и още няколко български лица да получат забрана за влизане в РС Македония. Държавният глава обаче не пожела да каже дали става въпрос за съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщиха македонски медии.

Заседанието е имало специален акцент върху последните развития в отношенията с България и побоя над секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид.

Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне организирана група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Тя ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България, заяви още Стево Пендаровски.

Той подчерта, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата "Св. Димитър" в Скопие.

Президентът посочи, че според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и властите няма да бъдат неми свидетели на това, което ще се случи.

"Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи", каза Пендаровски.

Ако предложението бъде прието, това означава, че ако тези лица са извън страната, няма да им бъде позволено да влязат в РСМ. А ако вече са на нейна територия, престоят им ще бъде отменен и ще бъдат обявени за персона нон грата.