Споровете за Изборния кодекс продължава в пленарна зала. На косъм от сблъсък бяха депутатите от Продължаваме промяната и ДПС заради това, че гласовете от машините ще се броят ръчно. 

Михал Камбарев поиска думата по процедура срещу начина на водене, но показа от телефона си клип от Рудозем. На него човек на ДПС държи списък, в който отбелязва кой е гласувал, поясни депутатът от ПП.

Водещият заседанието Кристиан Вигенин заяви, че не може да говори каквото си иска по процедурите.  

Връщайки се към мястото си, Камбарев бе пресрещнат от депутати от ДПС, които му викаха и се опитваха да му вземат телефона, но Йордан Цонев ги разтърва.

След 18-часови дебати вчера и заседание, продължило до малките часове на нощта, мнозинството в парламента прие някои от най-спорните поправки в Изборния кодекс. Гласуването ще бъде смесено - с хартиена бюлетина и чрез машина. Народните представители решиха, че вотът от машината няма да се отчита от устройството, а чрез броене на ръка от членовете на секционните избирателни комисии.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че изумява ме как е възможно да имаме данни, да са в машините и да не искаме да отпечатаме протокол. Това създава възможност за злоупотреби, обяви Петков. 

Това бе последната възможност данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа с надеждата да се предотвратят грешките, независимо дали са умишлени или не, каза още Кирил Петков.

Реално вече машините почти нямат никакъв смисъл, коментира съпредседателят на ПП. Изборният кодекс стана просто една хартиена процедура, където машините не могат да отпечатат протокол като поне малка гаранция, че изборът ще е честен, каза Петков.

Според "Демократична България" "хартиената коалиция" е излъгала хората и е пуснала "тъмна пелена " при отчитането.

Хартиената коалиция излъга хората, каза пък Надежда Йорданова от ДБ. Истинската цел е била пълното ликвидиране на машинното гласуване и да няма контрол на човешката грешка при преброяването, допълни тя. Йорданова обясни, че машините протоколи вече няма да могат да бъдат предоставяни на международни наблюдатели и институции. Така слагате тъмна пелена върху начина на отчитане на резултатите.

"ПП и ДБ избягаха от залата вместо да подкрепят машинното броене, а сега изпадат в странни състояния, обвинявайки политически опоненти в манипулации", посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Насатимир Ананиев заяви, че с убиването на машинните протоколи отново се подготвят манипулации при преброяването. 

Хвърлихте на боклука 80 милиона лева на нашата държава, дадени за машините, каза.Даниел Лорер.