Какво се случи до този час? 

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на най-голямата политическа сила - ГЕРБ, в понеделник, обяви самият той пред журналисти, при участието си в тържественото отбелязване на 80-годишнината от основаването на Националната спортна академия "Васил Левски". Държавният глава изрази надежда даденото от него допълнително време на партиите да е било ползотворно. Той коментира и предложението на "Продължаваме промяната" Националната служба охрана да мине към военния министър, а президентът да не назначава шефове на служби с думите: "Не е състоятелно партията, която се асоциира с промяната, да настоява "връщане на порочния управленски модел".

1260 нови щата за гранични полицаи ще бъдат отпуснати, като тяхната дейност ще се финансира и с европейски средства. Това обяви по време на блиц-парламентарния контрол служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който настоя, ако не бъдат получени поисканите от Европейската комисия средства, бюджетът на МВР да бъде увеличен. Министърът повтори, че оградата на границата е ненадеждна и не може да изпълнява своите функции. Брюксел обаче е отказал да предостави средства за изграждането на друг тип възпиращо съоръжение по границата, защото вече е дал веднъж. Затова пък Еврокомисията е готова да финансира друг тип дейности. Иначе днес парламентът трябва да приеме окончателните промени в Изборния кодекс.

Германия изхвърча от Световното първенство по футбол още в груповата фаза за втори пореден път. Бундестимът победи Коста Рика с 4:2, но въпреки това остана на третото място в своята група и ще трябва да се прибере у дома, сътворявайки може би най-голямата изненада на шампионата до момента. Победата не бе достатъчна за германския тим, защото по същото време Япония направи друга изненада и победи Испания с 2:1, с което спечели тази трудна група, в която бяха два от най-силните европейски тимове. Въпреки загубата, напред в турнира продължиха и испанците заради по-добрата си голова разлика от Германия. В другата група, която се реши вчера, третият от последното Световно - Белгия, също напусна турнира още в групите. Белгийците направиха 0:0 с Хърватия и отпаднаха, след като не успяха да постигнат задължителната победа. Така напред от тази група продължиха хърватите и отборът на Мароко, който победи Канада с 2:1. На осминафиналите Мароко ще срещне Испания, а Япония ще играе срещу Хърватия.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Властите в Швейцария са сериозно притеснени от прекъсване на тока през зимата и подготвят радикални мерки за икономии в случай на недостиг. Как те ще засегнат електрическите автомобили, хладилниците и сауните? Чуйте в Podcast новините.  

А какво ще кажете за това?

И маратон от почти 18 часа не стигна на депутатите да затворят въпроса с промените в Изборния кодекс. Досега те са приели окончателно връщането на възможността избирателят да гласува с хартиена бюлетина или с машина, запазиха район "Чужбина", приеха секционните комисии да броят бюлетините от машинното гласуване заедно с хартиените бюлетини. Среднощното заседание обаче не им стигна за всички промени и заседанието бе прекратено. В началото, когато депутатите отвориха Изборния кодекс за промени, правната комисия също направи среднощен 18-часов маратон. Среднощните гласувания са почти ежегодна практика за депутатите, когато обаче става дума за приемане на бюджета. Тази година вместо нова финансова рамка, се прие удължаване на настоящата до март, и така депутатите се съсредоточиха върху промените в изборното законодателство.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.