След като по-рано днес възникна напрежение между ГЕРБ и президента Румен Радев по време на консултациите, които той провежда за предстоящите напролет парламентарни избори, се стигна до остри реплики и при срещата с представители на "Воля".

"Тази стъпка с консултациите е добра, но много закъсняла, това упражнение в навечерието на изборите считаме за напълно безсмислено", обяви лидерът на партията Веселин Марешки.

Според него в навечерието на изборите е безсмислено да се обсъждат поправки на Изборния кодекс и методите на гласуване.

„Това е израз на уплаха и некомпетентност за избирането на датата на изборите, която е във вашите правомощия. Според нас би трябвало с едни по-ранни консултации и да бъдат чути всички хора. За съжаление, това се случи в края и на двата мандата – и на парламента, и на вашия. Казвам го като разочарование след многобройните ни покани да дискутираме тези теми – електронното гласуване и видеонаблюдението в секциите“, заяви зам.-председателят на парламента.

Той заяви, че мандатът на Румен Радев ще се запомни с две неща – бетонирал е ГЕРБ на власт и изкарал мутрите на площада по време на летните антиправителствени протести.

Лидерът на „Воля“ коментира, че страната ни нямаше да се изправя пред тези проблеми, ако по-рано бяха направени крачки към въвеждането на електронно гласуване както за сънародниците ни зад граница, така и за гражданите у нас. Той допълни, че още през 2017 г. от партията му са направили тези предложения, но никой не им е обърнал внимание.

Радев отговори на Марешки с критика. Според държавния глава е "некомпетентно и безсмислено да се подпишеш под предложение за нова Конституция, която не си чел“, имайки предвид подкрепата на депутата за несъстоялата се идея на ГЕРБ. По думите му е екзотична подкрепата на лидера на „Воля“ към здравни мерки при вота, при положение, че те все още не са публикувани никъде.

„Вие декларирате, че сте готов да подкрепите нещо, което не съществува към момента. Стремежът на тези консултации е да има доверие към всички мерки, които ще се предприемат. Вие, парламентарните партии, които ковете законите, очаквам да имате по-голяма отговорност, че вие гарантирането правата на гражданите и не стреляте напосоки“, каза Радев.

Марешки от своя страна попита защо президентът се е отметнал от датата на изборите, но Радев побърза да му репликира и го призова да прочете Конституцията и припомни, че той все още не е издал указ за официалната дата.

Спорът прерасна в размяна на остри реплики и обвинения. "Вие сега какво получихте, че да се отмятате от датата?", попита Марешки.

Снимка: БТА

Радев обаче заяви, че законодателите не са реагирали на време, а той даже е подранил и предупреди Марешки:

"Предлагам повече коментари по отношение за президентската институция тук да не слушаме, особено когато става дума за инсинуации!".

Президентът попита кога ще бъде готов договорът за машинното гласуване, кога ще има методика и ясен здравен протокол с всички възможни сценарии, според параметрите на здравната обстановка.

"Вярвахте в предложението за нова конституция на ГЕРБ, а тя се оказа пълен фейк", добави Радев.

"Тук присъства г-н Цветанов (Цветан Цветанов - бел.ред.) и ви казва, че стават машинации. Аз съм бил два пъти кандидат за кмет на Варна. Два пъти съм ставал втори и са ме лъгали с много неща. Той стои пред вас и вие не му задавате въпроса "Кажете пред камерите какви са машинациите, за да ги премахнем?". Аз не бих го оставил да излезе от тук, докато не разбера какви са машинациите, за да престанат тези неща", атакува отново лидерът на "Воля".

"Не всички имаме вашата физическа сила, доказана при други обстоятелства и други места", отговори президентът.

"То и умствената ми е доказана в живота. Желанието ми е да помагам на хората да оцеляват", репликира на свой ред политикът бизнесмен.

"Явно умствената ви е на ниво екстрасенс. Да подписвате неща без да ги четете", не му остана длъжен Радев.

Дори накрая на срещата държавният глава и лидерът на "Воля" си размениха язвителни коментари.

"За съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков" 2, който обезличи институцията. Съвсем друго щях да Ви говоря, но Вие това заслужавате, Вие сте си такъв. Не казахте нищо срещу картела, не направихте нищо държавата да върви напред. Един безсмислен пропаднал мандат", заяви Марешки.

На това Радев контрира: "Пожелавам ви да се кандидатирате за президент на следващите избори и да докажете всичко това".

Тук Марешки изтъкна, че президентът е щял да има много по-малко гласове на изборите, ако не беше подкрепен от БСП.

"С тази политика твърдо сте се устремили извън парламента", отсече президентът.

Вижте видео от цялата среща: