Напрежение в района на ""Росенец" група водена от съпредседателя на "Демократична България" не бе допусната от полицията до плажа по суша, тъй като там се провежда масов протест. В района на парк "Росенец" от рано сутринта има струпване на симпатизанти на ДПС, съобщи bTV.  Към 12 часа протестиращите решиха да пробият кордона от полицаи и напрежението се засили. Напрежението ескалира.

По-рано лодки с плажуващи тръгнаха от Крайморие, Созопол и Поморие. "Масово ходене на охраняем плаж" трябваше да започва в 11 ч., но Христо Иванов призова протестиращите да се преместят пред Общината в Бургас, за потърсят политическа отговорност от кмета на Бургас. Той отиде пред общината и се върна по-късно заедно с кмета на Бургас Димитър Николов в "Росенец". Димитър Николов счита, че полицията прави грешка, че не допуска протестиращите и нагнетяват напрежението. Първо заявление за протест е било подадено от "Демократична България", а ДПС също по-късно вчера е подала заявление за протест. 

Съобщено бе, че на плажа към 10,20 часа има само пет рибарски лодки, към 10,55 часа те бяха около 20. По-малки лодки са се отказали да тръгнат, тъй като вълнението е 1-2 бала. Един от пристигналите с лодка, взе трибагреника, забит преди дни от Христо Иванов, за да го занесе при протестиращите край бариерата на парка, които не бяха допуснати до брега. Той заяви: "Взехме си флага, сега трябва да си вземем и земята". Един от пристигналите катамарани, който се опита да акостира, бе избутван от симпатизанти на ДПС. Момчетата от лодката заявиха, че това е позор, няма частно пристанище. Там се намеси и полицията.

Много протестиращи към 11,00 часа вече са се събрали при бариерата при парка, но не бяха допуснати. От там се опитаха да преминат и момчета от ДПС, но те бяха върнати от полицията. След, което двата протеста бяха разделени от полицията. 

Струпването на ДПС е в отговор на протестната инициатива "масово ходене на охраняем плаж" в бургаския парк "Росенец" до имението, свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тя започва в 11 ч.

До нея се стигна, след като бившият правосъден министър Христо Иванов стигна с лодка до плажа в парк "Росенец", но беше изгонен от охранители на НСО.

Идеята е по суша и по море да се придвижват хората до засипания с чакъл плаж в парка.

Симпатизантите на ДПС отказват коментар защо са се събрали в района, само един от тях коментира: "Тук сме, за да не се получи Катуница".

Вчера вечерта в района пристигнаха автобуси с млади мъже с благоевградска и кърджалийска регистрация.

Част от тях са организирани от кмета на Гърмен Феим Иса. Пред bTV те обявиха, че са дошли на екскурзия.

Хората от инициативата "масово ходене на охраняем плаж" в момента не са допускани до парк "Росенец", обяви пред bTV Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

По думите му полицията в момента пропуска в района само симпатизанти на ДПС.

Иванов обясни, че още вчера са потърсили информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов какъв ще е режимът на достъп, за да осигурят ред. Не получихме никаква информация в аванс, категоричен е съпредседателят на "Демократична България".

"В момента полицията създава предпоставки за напрежение, защото това е една тапа, в която ще се съберат хората от двете изяви, и е идеална среда да има провокация. Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията.

"Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация, имат интерес да предизвикат насилие", коментира още Христо Иванов.

В крайна сметка Христо Иванов призова хората да не участват в масовото плажуване, за да не се стигне до ескалация на напрежението. Той заключи, че политическото ръководство на страната обслужва ДПС. 

Пред БНТ Илхан Кючюк заяви, че на място са хора от ДПС с кауза, които са сметнали за морално да изразят своята подкрепа към почетния лидер на движението.

Дали ще има охрана от НСО е въпрос от тяхната компетенция, те решават за кои хора ще има охрана. Политиците да не бъдат съдници за това кой може да има охрана и кой не, каза Илхан Кючюк.

По думите му всички хора искат България да просперира, а мечтата на ДПС е да живеем в страна, която всеки ден да работим за благосъстоянието на хората.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също пристигна в парка "Росенец". Той бе посрещнат в района от симпатизанти със скандирания "ДПС".

Пред симпатизантите на ДПС се е появил и почетният лидер Ахмед Доган, който също е бил аплодиран. 

Във връзка с организираните днес протестни действия в района на парк "Росенец" в ОДМВР - Бургас е създадена необходимата организация за недопускане на нагнетяване на напрежение и сблъсъци, съобщиха от ОДМВР-Бургас.

Взетите мерки целят избягване и ограничаване на конфликтни ситуации, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите.

Полицията призовава участниците и от двете страни да спазват полицейските разпореждания.

Кметът на Бургас Димитър Николов написа във фейсбук, че е разговарял с полицията. 

"Току що разговарях с директора на ОД на МВР Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Не са допускани и общински съветници.

Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност.

Оценявам като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк "Росенец", заяви по-късно Димитър Николов.

Категорично смятам, че именно това покачва градуса на напрежението. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов. Той обяви, че ще отпътува веднага за парка "Росенец", след като част от протестиращите заедно с бившия правосъден министър Христо Иванов се събраха пред сградата на Община Бургас. Те обявиха пред градоначалника, че протестът ще се измести пред сградата на общината, тъй като не били допуснати от полицията до имение в парка "Росенец", свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Отивам на място със заявителя на протеста Христо Иванов, за да разговарям с органите на реда за осигуряване на достъп, заяви пред журналисти Николов.

Кметът на Бургас пристигна при протестиращите в парка "Росенец" с него се завърна и Христо Иванов.