Тежка вечер изкараха балканските лидери. Причина за това стана ситуацията бежанците, които Турция се закани да пусне към Европа заради неизпълнени ангажименти от страна на ЕС. Заплахата и за българските граници накара премиерът Бойко Борисов да направи няколко спешни телефонни разговора във вечерните часове на петъчния ден.

Борисов - Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с българския министър-председател, потвърдиха от пресслужбата на турския държавен глава. Разговорът основно е бил посветен на кризата в Сирия. Специално са били обсъдени евентуалните последиците за региона от развитието на последните събития. Част от разговора е бил посветен на стъпките, които предстои да бъдат предприети във връзка със сътрудничеството между Турция и България, се посочва в съобщението на пресслужбата на турския президент.

По-рано в петък за разговора беше оповестено от наша страна. Според правителствената пресслужба пеэак двамата лидери е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Борисов е бил категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Премиерът е изразил увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Той изразил дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб и подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Борисов е определил като ключово прилагането на споразумението ЕС - Турция. Според него е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Той е заявил, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.

Борисов - Мицотакис

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. С оглед на обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, премиерът Борисов инициира разговора с гръцкия си колега, за да могат двамата да обменят информация за обстановката и да се консултират като добри съседи и стратегически партньори, каквито са България и Гърция.

Министър-председателят Борисов и премиерът Мицотакис се съгласиха, че проблемите в региона може да се решат само с общи усилия и диалог. "Сътрудничеството ни е ос на стабилност в Югоизточна Европа. Заедно работим за стабилността и просперитета не само на нашите две страни, но и на целия регион", заяви премиерът Бойко Борисов. В рамките на разговора българският министър-председател подчерта, че България винаги е настоявала за всеобхватен механизъм на ЕС за управлението на миграцията.

Борисов - Пленкович

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата обсъдиха обстановката в Сирия, ситуацията с мигрантите, както и сигурността на външните граници на ЕС в контекста на заложените приоритети от настоящото Хърватското председателство на Съвета на ЕС, съобщава пресслужбата на българското правителство.

В хода на разговора българският министър-председател отбеляза, че само с постоянен диалог и общи усилия може да бъде постигнат мир и сигурност в районите, изправени днес пред сериозни изпитания и трудности.

Премиерът Борисов подчерта пред хърватския си колега, че от години Турция всеки ден среща огромни трудности заради ситуацията, в която се намира. "Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността и борбата с тероризма, не трябва да бъде оставяна сама и без подкрепа", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов пред премиера на Хърватия.

Борисов подчерта, че дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на проблемите в региона. "Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет", изтъкна още Борисов пред Пленкович.

Тревога по границите

"Ситуацията с бежанците в Турция е тревожна, има усилено движение на мигранти в посока България и Гърция, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурс по българо-гръцката граница, за да гарантира сигурността на страната", това обяви в петък вътрешният министър Марин Маринов, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на Гранична полиция Светлан Кичиков инспектира района на ГКПП "Капитан Андреево".

Те провериха готовността на граничните полицаи и жандармеристите да предприемат действия при евентуална бежанска вълна заради напрежението между Турция и Сирия заради ситуацията в Идлиб. На място беше разположено и водно оръдие.