"Ситуацията с бежанците в Турция е тревожна, има усилено движение на мигранти в посока България и Гърция, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурс по българо-гръцката граница, за да гарантира сигурността на страната", това обяви вътрешният министър Марин Маринов, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на Гранична полиция Светлан Кичиков инспектира района на ГКПП "Капитан Андреево" тази вечер. 

Те провериха готовността на граничните полицаи и жандармеристите да предприемат действия при евентуална бежанска вълна заради напрежението между Турция и Сирия заради ситуацията в Идлиб. На място беше разположено и водно оръдие.

"Към момента, с изключение на няколко единични опита, няма констатирани нарушения. Няма опити за масово преминаване на бежанци", увери министърът и подчерта, че жандармерията ще остане по границата колкото е необходимо.

Той информира, че проблем има по-скоро на границата между Турция и Гърция.

"Ние сме в готовност, във връзка сме с военния министър Каракачанов по отношение на евентуално използване на армията, но засега това не се налага", подчерта Маринов.

Снимка: БТА

Той каза, че днес е бил на среща с турски колеги и отново е изразил подкрепата за Турция и е защитил позицията, че споразумението ЕС-Турция трябва да продължи да се изпълнява, а ние трябва да направим всичко възможно да помогнем на Турция да се справи с мигрантския проблем.

Снимка: Булфото

"Винаги съм смятал, че по отношение на миграцията не бива да се търси политически ефект", заяви Маринов.

По неговите думи, имаме готовност да приемем бежанци. Капацитетът за настаняване на мигранти в момента е зает може би под 20 процента, така че имаме ресурс и възможности, посочи Маринов.

За изминалото денонощие имаме само един опит за незаконно преминаване на границата ни с Турция, който успяхме да предотвратим навреме, информира директорът на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков. Той допълни, че ситуацията от началото на годината по отношение на мигрантския натиск е изключително добра за България. Процентите на опитите за незаконно преминаване през браздата, по негови думи, са доста по-ниски от предходни години.

Снимка: Булфото

Сегашната обстановка ни накара да вземем мерки. Засилили сме контрола на влизащите автомобили и автобуси, за да предотвратим и малкото опити, които може би ще бъдат направени за влизане чрез моторни превозни средства през граничните пунктове, допълни Кичиков. Засиленото присъствие на полиция и жандармерия по границата ще продължи, докато не сме сигурни, че ситуацията се е нормализирала, обобщи министър Маринов.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се събира на открито заседание късно тази вечер, за да обсъжда изострянето на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, съобщи пред журналисти в Ню Йорк постоянният представител на Белгия в световната организация Марк Пекстен, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Заседанието е по искане на САЩ, Великобритания, Франция Германия, Белгия, Естония и Доминиканската република.

Обстановката в северозападната сирийска провинция, където се водят тежки сражения между сирийската армия и бунтовнически сили, рязко се изостри вчера, след като 33-ма турски войници бяха убити от сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия. Москва съобщи, че попадналите под огъня на сирийската армия турски бойци са били в редиците на бунтовниците.

В отговор Анкара обяви, че вече няма да спира сирийските бежанци да достигат до Европа.

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, може да се срещат в Москва на 5 или 6 март, съобщи в същото време говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Днес двамата лидери разговаряха по телефона и подчертаха необходимостта от вземане на допълнителни мерки за нормализиране на обстановката в Северозападна Сирия. Договорено е било и да се работи за организиране в скоро време на среща на високо равнище, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Българският премиер Бойко Борисов също разговаря с Ердоган и двамата се договориха за среща в  понеделник.

По-късно Борисов е говорил и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщиха от пресслужбата на кабинета. В рамките на разговора, състоял се по искане на българския премиер, той я е информирал за обсъдените по-рано днес въпроси между него и Ердоган.

Борисов е апелирал за това ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог. Премиерът е казал, че все повече се засилва усещането на нашата съседка, че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем, което, по думите му, не е в интерес на никого.

Българският министър-председател е подчертал, че високо цени добросъседските отношения с Турция и е изтъкнал сътрудничеството, което страната ни има с Турция във връзка с опазването на нашата граница, която е и външна граница на ЕС, се посочва в съобщението.

По-късно Бойко Борисов е провел телефонен разговор и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. С оглед на обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, Борисов инициирал разговора, за да могат двамата да обменят информация за обстановката и да се консултират като добри съседи и стратегически партньори, каквито са България и Гърция.

Двамата са се съгласили, че проблемите в региона може да се решат само с общи усилия и диалог.

"Сътрудничеството ни е ос на стабилност в Югоизточна Европа. Заедно работим за стабилността и просперитета не само на нашите две страни, но и на целия регион", е заявил Борисов и е подчертал, че България винаги е настоявала за всеобхватен механизъм на ЕС за управлението на миграцията.

 

По-рано Кириакос Мицотакис заяви, че страната му няма да допусне нелегално нахлуване на мигранти на територията на страната.