Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, съобщиха от правителствената информационна служба.

В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът на България и президентът на Турция се разбраха да проведат среща в понеделник.

Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години.

Той беше категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Бойко Борисов изрази увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Той изрази дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб и подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Премиерът определи като ключово прилагането на споразумението ЕС - Турция. Според Борисов е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Той заяви, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.