Националният съвет на БСП реши 50-тият юбилеен конгрес на партията да се състои на 9 и 10 май. Предложението на ръководството е било прието от членовете на Националния съвет, потвърдиха пред журналисти участници в заседанието.

Народният представител Антон Кутев коментира, че в началото на днешното заседание на Националния съвет, Михаил Миков е предложил конгресът на партията да се проведе преди вътрешнопартийните избори, които ще бъдат на 26 април и 3 май. Антон Кутев заяви, че това предложение няма как да стане, тъй като има условности в устава на партията, които не позволяват конгресът да предхожда избора за ръководство.

Той определи като "малко крайно" предложението на колегата си Красимир Янков, който настоява целият състав на централната избирателна комисия, отговорна за вътрешнопартийния избор, да бъде освободен.

"Това не е необходимо. Така наречената изборна комисия трябва да бъде дисциплинирана", каза Кутев.

Той коментира слуховете, че се взимали решения от членовете на въпросната комисия, с които се притискали организациите да имат само един кандидат. "Това не е правилно с такива апаратни хватки, които ограничаван избора. Тоест трябва тази ЦИК да бъде по някакъв начин дисциплинирана това да не го прави", коментира Кутев.

Относно кандидатурата на Кирил Добрев, който в момента е заместник-председател на БСП, и има 13 номинации за лидерския пост, Кутев посочи, че самият факт, че той се кандидатира, ще доведе до много по-голяма избирателна активност.

По думите му по този начин ще има много по-голяма вероятност да бъдат събрани нужните гласове от 50 плюс един, за да бъдат валидни резултатите от предстоящите избори на 26 април.

"Ако има под 50 процента активност, изборът ще е невалиден, което би било тежък имиджов проблем за БСП", коментира Кутев.

По думите му членовете на БСП в сравнение с предходни преброявания остават между 70 и 80 хиляди души. Техният брой ще стане ясен месец преди изборите, когато Централната избирателна комисия оповести имената на далите съгласие да участват в надпреварата кандидати.

83 848 - толкова са членовете на БСП. Тази цифра е била съобщена по време на заседанието на червения пленум, предава "24 часа".

Кирил Добрев представил доклад за хода на отчетно-изборната кампания в БСП досега.

Така става ясен точният брой социалисти към момента, които ще имат право да участват във вътрешнопартийното гласуване за председател. За да бъде признат той за легитимен, до урните на 26 април ще трябва да отидат над 41 хиляди социалисти.

"5386 са основните партийни организации, които имат възможността да участват във вътрешнопартийния избор", обявил зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, който отчел хода на вътрешнопартийната кампания до този момент. Според него няколко общини не са предали все още списъка на своите членове, но това ще стане в началото на следващата седмица.

"Има няколко основни проблема, пред които е изправена левицата, а именно: демотивация на партийните членове, липса на конкретен и адекватен за местната общност дневен ред на събранията и др.", отчел Добрев.

И обяснил, че задачата на всяка политическа партия, най-вече на БСП, е да улови обществените потребности и на тяхна база да формулира политическия си дневен ред и да се вземат конкретни решения.

Зам.-шефът на БСП обясни, че демографската катастрофа е дала своето отражение върху състава на червените членове.

"Имаме сериозен проблем с апатията на хората в активна възраст, които да участват в партийните структури. Този проблем се усеща особено силно при процесът на набиране на изборната администрация", допълнил той.

До момента са проведени 31 общински конференции и общи събрания на БСП, като предстои провеждането на 202, които да излъчат своите номинации за председател на партията. "За незапознатите с историята и форумите на БСП искам да кажа, че помним, че как 1 номинация можеш да станеш председател и с 220 да загубиш", коментирал Добрев.ф