Тревога и съмнение за нарушения на устава изразиха част от участниците в заседанието на Националния съвет на БСП днес. Пред журналисти преди началото на заседанието членове на Националния съвет, които имат номинации за лидерския пост, отпавиха критики към начина на провеждане на вътрешнопартийния избор.

Въпросът за еврото е въпрос за избора на България и дали искаме да сме в ядрото на ЕС или в периферията. Това каза пред журналисти президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

"Последните десетина дни се разгърна една абсолютно измислена истерия за еврото и евентуално обезценяване на лева. Някои хора да се събудят - политици проспали времето, когато имаше дискусии за това. В това число и БСП има много ясна, категорична позиция на конгреса на партията, с много конкретни предложения. Никой не поставя същинския въпрос. Говоря от политиците. Въпросът за еврото, е въпрос за избор на България дали не искаме да бъдем в ядрото на ЕС или в периферията", подчерта Станишев.

Според него като общество трябва да си отговорим на този въпрос. "Сме ли в такава икономическа, геополитическа кондиция, че да бъдем в периферията. Ние мълчим", каза още Станишев.

Той заяви, че БСП е улисана в надпреварата за лидер на партията. Според него може да се окаже, че има избран председател на партията, но няма вътрешно обединение.

БСП е в надпревара кой е по-симпатичен, красив или какви грехове има, а не формира политики. Повече се занимаваме със себе си, отколкото с това, което вълнува хората, не се занимаваме с реалния живот, критикува Станишев.

Тръгваме към конгрес на партията без никакви политически послания, допълни той. Улисани в тази надпревара, не заемаме позиции и не печелим доверие, допълни той.

Когато няма диалог, трудно се постига обединение, коментира той ситуацията в партията. И изрази тревога от кампанията по номиниране и избор на лидер, която се извършвала по много неясни правила. Всички разумни предложения да направят този вот прозрачен бяха отхвърлени, а апаратът е превърнат в инструмент за натиск при номинации, обясни Станишев.

Кампанията върви конструктивно, много добри кандидати има, коментира от своя страна Весела Лечева. Има различни мнения по отношение на лидера, но това е добър начин хората да си изразяват мнението, допълни тя. А по повод обвиненията за натиск обясни, че за целта БСП има добре работеща контролна комисия.

Красимир Янков, който е член на Националния съвет заяви, че се прави опит да се опорочи изборът за нов лидер. "Вместо да имаме силата, че активираме цялата партия, има решения, които са и противоуставни и срещу правилата, които са приети от избирателната комисия. Аз съм предложил всички решения на избирателната комисия по прекия избор да бъдат отменени като противоуставни, да бъде освободен този състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора", каза той.

По думите му много от решенията са проблемни. Янков заяви, че се оказва натиск да не се номинират кандидати. По думите му се променят сроковете, което е отмяна на решения на Националния съвет. "Тази изборна комисия трябва да прилага правилника, а не да го променя или дописва", коментира Янков.

Той бе категоричен, че проблемът с организацията личи и от късното заседание на Националния съвет днес. "Това заседание трябваше да бъде още след изтичането на януари месец, който е крайният срок за уточняване на числения състав на партията. Такъв състав не е уточнен, отложено е за 20 февруари това да стане ясно, което вече е нарушение на устава", коментира той.

По думите му сега не е ясно какъв е съставът на партията, който ще упражни правото си на вот на 26 април. "Ако сега се окаже, че партията е намаляла с 30-40 хиляди члена, някой трябва да носи отговорност", коментира Янков.

 

След като аз не съм правил организация, а имам номинации, значи е нормално, каза пък Костадин Паскалев.

Имам номинация, но има много опции, при нас всичко е предпоследно, обяви и лидерът на червените в Пловдивско Георги Гергов.

Пленумът днес трябва да насрочи дата за червения конгрес през май.

Форумът да е преди избора на председател, поискал обаче в залата Михаил Миков. Досегашният председател да се отчете на органа, който го е избрал и конгресът да приеме политическата рамка, в която ще работи бъдещият лидер, аргументирал се той. Не може първо да го изберем и после да кроим рамка според човека, конгресът задава рамката, в която се изготвят платформите на кандидатите, обяснил бившият соцлидер.

Проф. Захари Захариев пък поискал конгресът да проведе едно заседание преди избора и едно - след него.