Това ще стане считано от 9 февруари 2016 година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Номинацията е направена предвид деловите, командни и личностни качества на генерал-лейтенант Попов и професионалния му опит, включително и от службата в Щаба на Военновъздушния команден компонент (ЮГ) на НАТО, мотивираха се от ведомството.

Предстои решение на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната Николай Ненчев и издаване на Указ на президента за освобождаване от длъжността „заместник-началник на отбраната“ на генерал-лейтенант Константин Попов и назначаването му на новата длъжност. Той е бивш командващ на Военновъздушните сили.

Освен това Министерският съвет ще предложи на държавния глава да издаде Указ за освобождаване на досегашния началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов, поради навършване на пределна възраст. Николов бе назначен по предложение на правителството на Пламен Орешарски през 2014 година. Той навършва 59 години - пределна възраст за военното си звание, на 9 февруари и ще трябва да напусне поста, след като Ненчев отказа да го предложи за още една звезда и така да удължи кариерата му с няколко години.