Министър-председателят на служебния кабинет Гълъб Донев коментира пред медиите, че правителството подготвя всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалация на конфликта в Украйна. Той добави, че за момента няма заплаха за петролно ембарго.

Донев направи своя коментар след края на консултативната среща, свикана от президента Румен Радев с членове на кабинета и представители на службите, на която обсъдиха последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна, предава БТА.

"Това, което правителството прави, е абсолютно всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалацията на конфликта, да бъдат подготвени така, че да осигурим всичко необходимо за българския бизнес и граждани, да бъдат сигурни през есенно-зимния сезон, доставките и на газ, и на суров петрол, и на други стоки да бъдат гарантирани - и българският бизнес, и гражданите да бъдат обезпечени", увери Гълъб Донев.

Минути преди коментара му президентът обяви, че няма пряка военна заплаха за България от ескалацията на конфликта в Украйна, а България няма да признае референдумите на сепаратистите в териториите под руски контрол.