"Продължаваме промяната" върнаха мандата на президента Румен Радев неизпълнен. За това го уведоми лично на "Дондуков" 2 номинираният за премиер Асен Васиилев, който му връчи празната папка. Идната седмица президентът ще обяви кога ще връчи втория мандат.

"Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, което едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен", беше лаконичен кандидатът за министър-председател на ПП.

"Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото да е трудна, българите ще го постигнем", отбеляза Радев.

Президентът препоръча на управляващите Народното събрание и кабинетът в оставка да оползотворят времето до следващия мандат с решаването на неотложни законодателни задачи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Снимка: Булфото

"Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за родината. Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място. Затова и очаквам правителството да подготви и да внесе в НС законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства, добави още държавният глава.

"През следващата седмица ще обявя кога ще връча мандата на втората ПГ и очаквам това време да бъде оползотворено от правителството и парламента", каза още Румен Радев, а вторите поред след ПП са ГЕРБ-СДС.

Снимка: Булфото

По-рано Асен Василев обяви, че са събрали подкрепата само на 117 народни представители, което е недостатъчно, за да изпълнят управленската си програма и да излъчат кабинет.

Още преди дни Василев се зарече, че ако не събере 121 депутати за подкрепа на кабинет, ще върне празна папката с мандата.

ПП имаха 7 дни, както е по Конституция, за да съумеят да осигурят парламентарно мнозинство. Те получиха подкрепа само от коалиционните партньори ДБ и БСП, както и от шестимата независими.

Кои са останалите депутати, които са успели да привлекат на своя страна до бройката 117, Асен Василев не съобщи.

От опозицията пък обвиниха ПП, че пазаруват депутати пред очите на всички, което управляващите нарекоха търсене на подкрепа от истински независими от партийните си лидери и задкулисието народни представители.

Втората по големина парламентарна група е тази на ГЕРБ-СДС, която още предварително заяви, че веднага ще върне мандата на президента.

Снимка: Булфото