Със 123 гласа "за" Народното събрание реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на факти обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите пред Националния стадион. Заради подкрепата от ДПС страстите в залата се разгорещиха и от трибуната се чуха думи като "тролове на Путин" и "жалък малък лъжец". 

Точката беше включена като първа в дневния ред в началото на пленарното заседание. 

Анкетната комисия ще бъде с мандат от един месец. За неин председател бе избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Тя ще се състои от по трима членове, излъчени на партиен принцип от всяка една парламентарна група. Комисията трябва да изготви доклад за констатираните действия или бездействия на МВР на 16 октомври и ако е нужно - да предложи законодателни промени. 

Атанасов бе избран за председател на комисията от втория път, след като при първото гласуване ДПС не подкрепи кандидатурата му, но го направи при прегласуването. Така председателят на ДСБ събра 129 гласа в своя полза - от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против", а БСП се въздържаха. 

Комисията пък бе създадена с друго мнозинство - тя бе одобрена от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и "Има такъв народ", а ДПС гласуваха "против", от "Възраждане" се въздържаха. 

След като Атанасов бе избран за председател страстите в залата се разгорещиха. Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че ПП-ДБ "всеки ден унизително се мазнят и кланят на ДПС".

"Без ДПС "Продължаваме промяната - Демократична България" няма как да съществуват като фактор, това се видя преди малко. Техните гласове са недостатъчно, затова ДПС управлява през тях", каза той от трибуната и нарече ПП-ДБ патерица на ДПС.

"Няма как да осигурят дори председател на комисия без златния пръст или да не казвам друго на ДПС".

Тошко Йорданов от ИТН пък попита Атансов какво се усещането да му демонстрират, че е "кукла в техните ръце".

Ген. Атанасов все пак благодари за гласуването доверие и обеща, че ще е обективен в работата си. "Нося една книжа и препоръчвам да я прочетете - "Троловете на Путин", препоръча той на опозицията в лицето на "Възраждане" и ИТН. "Преди малко троловете бяха на трибуната", отбеляза Атанасов.

Йорданов отговори, като заяви, че бил атакуван от "генерал, който е станал генерал не по заслуги, а че е бил във властта".

"Намекна че съм руски трол. Искам да излезе и да посочи един път, когато съм гласувал нещо в полза на Русия - иначе сте "жалък малък лъжец", обърна Йорданов към Атанасов.

В началото на дебата пък Цончо Ганев от "Възраждане" разказа какво се е случило на председателския съвет в сряда. По думите му ПП-ДБ искали комисия, която да разследва насилието над протестиращи. Тогава ДПС и ГЕРБ били категорично против, "Възраждане" били "за", но искали председателят да е за опозицията, защото "не е нормално управляващи да си направят комисия, която да разследва техен министър".

Тогава ДПС в лицето на Певски, казали, че са против и заплашили да създат комисия, която да разследва натиска, деклариран от Александър Йоловски пред целия състав на ЦИК и представители на всички парти, че е натискан от Кирил Петков и друг депутат на ПП-ДБ да прокара определена обществена поръчка за 600 млн. Последвало гробно мълчание от ПП-ДБ. Точката все пак щяла да е първа точка вчера, но тогава пак имало мълчание. Сега с гасуването на комисията, ГЕРБ ги вадели от тежката ситуация, обобщи Ганев.