След две години избори страната има редовно правителство. Парламентът избра Николай Денков за премиер след повече от два часа дебати. Впоследствие депутатите гласуваха структурата и състава на кабинета "Денков-Габриел" - след 9 месеца двамата ще си сменят местата начело на изпълнителната власт. За първи път в българската история управлението на министър-председателя ще е на ротационен принцип. 131 народни представители избраха новото правителство, а един депутат от ГЕРБ гласува "против" и за премиера, и за министрите след това. Стана ясно, че това е Делян Добрев, а за вота му предварително е бил уведомен Бойко Борисов.

Общо 69 народни представители не подкрепиха този кабинет, въздържали се нямаше. Заедно с народния представител от ГЕРБ "против" правителството гласуваха 37 депутати от "Възраждане", 19 от БСП, 11 от ИТН и независимият Радостин Василев. Народните представители от ДПС не участваха в гласуването - само двама от тях натиснаха бутона в подкрепа на правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Впоследствие стана ясно, че това Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. ДПС обаче запазиха мълчание по време на дебатите. Президентът Румен Радев напусна пленарната зала преди гласуването на новите министри.

Още снимки вижте ТУК>>

13.04 часа Председателят на НС Росен Желязков обяви в началото, че в залата са се регистрирали 235 народни представители. 

В залата бяха допуснати бъдещите министри, номинирани в кабинета "Денков". На балкона е президентът Румен Радев, както и много гости, дипломати, сред които посланиците на Украйна и САЩ.

13.11 часа "Възраждане направиха процедурно предложение за общ дебат по трите точки - избор на премиер, гласуване на структура на кабинета и избиране на министрите.

13.12 часа Росен Желязков изчете указа на президента за гласуване от НС на новото правителство.

13.13 часа  Съпредседателят на ПП Кирил Петков представи кандидатурата на номинирания за премиер Николай Денков.

"В тази зала, а и в публичното пространство непрекъснато обсъждаме, че България е страна, която има много проблеми за решаваме. Но рядко говорим, че България е страна с много предимства. Аз дълбоко вярвам, че България е страна със светло бъдеще", каза Петков. 

"Това, че академик Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите 9 месеца, ми дава надежда", каза той. И изреди научния принос и много научни публикации на номинирания за премиер академик-химик. "Това доказва, че той е не само прекрасен учен, но е част от световния принос от развитието на човечеството", заключи Петков.

Снимка: БТА

"Академик Денков е скромен човек и няма да чуете да се самоизтъква", добави Кирил Петков. Той не пропусна да похвали и Мария Габриел. "Тя е друг голям талант на България", каза той за бившия еврокомисар и изтъкна заслугите й в Европа. "Как България може да стане тново лидер в развитието на младите си таланти - с това знание Мария Габриел години наред допринася за развитието на Европа, а сега може да го направи и за България", каза той.

"Днес акад. Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че Съединението е възможно", каза той и цитира лозунга "Съединението прави силата". Вярвам, че ако ние в парламента дадем по-дълъг живот на това правителство, България може да бъде трансформирана, а българите да не се чувстват втора ръка европейци. По думите му, България може да има бюджет с 3% дефицит без да се вдигат данъци и страната отново може да бъде в подем, а младите да не емигрират.

"За целта трябва да ограничим острото политиканстване", констатира Кирил Петков. И си пожела новините от НС да станат "ужасно скучни" в следващите месеци, без "скъсани ризи". "Две години политически кампании стигат", отсече той. И пожела успех на Денков, Габриел и всички министри.

Кирил Петков обаче успя да разсмее пленарната зала, като допусна неволен лапсус или фактологическа грешка.  

"Не знам дали знаете, че много от талантливите предприемачи от Сицилиевата долина са всъщност от Европа", каза бившият премиер по време на експозето си, но не разбра защо е била веселата реакция на публиката, а през това време камерата показа, че Томислав Дончев и Даниел Митов се заливат от смях.

Снимка: БТА

13.22 часа Номинираният премиер Николай Денков взе думата, за да представи състава и структурата на кабинета. Преди това очерта приоритетите на своето правителство.

"Днес е денят, в който можем да прекъснем поредицата от безплодни избори и да сложим край на политическото безвремие", каза той. Днес е денят да изберете кабинет, който има експертизата за взимане на важните решения и да носят отговорност за тях", добави той. По думите му и двете страни са направили много компромиси, за да "се осигури перспектива пред страната и да придвижи решително напред европейското развитие на България". Като най-спешно Денков изведе приемането на държавния бюджет. "Без адекватен бюджет следващите месеци могат да бъдат изключително тежки", предупреди номинираният за министър-председател. Необходими са и промени в Конституцията, подчерта Денков.

Старият и новият кабинет

Снимка: БТА

И се спря на нестандартното решение кабинетът, който да работи най-малко 18 месеца, да бъде ръководен от премиер и един вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца. 

Приоритетите:

- спешно приемане на бюджет без увеличение на данъци, с до 3% дефицит

 - запазване на социалните плащания

- реализация на международните приоритети Шенген и еврозона

- тясно сътрудничество със социалните партньори

- тясна координация с НС за реализиране на законодателната програма и конституционната реформа за промени в прокуратурата и ВСС

"Правителството, което ви предлагаме да подкрепите, си поставя за цел България да получи второто плащане от Плана за възстановяване и устойчивост", гарантира Денков.  Проектите на общините ще минават през одобрение от парламентарна комисия преди да бъдат финансирани. Габриел, която ще бъде ротационен премиер и единственият вицепремиер в кабинета, запази мълчание.

Снимка: Булфото

"Двамата с г-жа Мария Габриел ще носим отговорност, осъзнаваме колко трудно ще бъде, нямаме никакви илюзии. Уверявам ви, че детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка политическа криза и дълбоко разделено общество. Детската ми мечта е била да бъда учен. Ако промените тръгнат в грешна посока, аз ще си подам оставката", зарече се Денков. След което представи министри и призова пленарната зала да ги избере.

Мария Габриел и Димитър Илиев

Снимка: БТА

13.38 часа Дадено беше началото на дебатите, а от "Възраждане" взеха думата първи. "Можем да съдим за него по неговата работа в МОН, което по това време се превърна в печатница на фалшиви дипломи. Нашите деца завършват неграмотни", обвини Николай Дренчев предложения за премиер, като се фиксира в работата му като министър на образованието. "Въпросното лице получи най-голямата научна титла в пълен разрез с всякакъв морал и конфликт на интереси. По морал също пишем двойка.", заяви депутатът и анонсира, че "Възраждане" няма да подкрепи кандидатурата на Денков. "Една част от залата сме мъже и нямаме право да плюем на нашата чест", добави и съпартиецът му Цончо Ганев, който упрекна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се събрали, за да си пазят имунитетите.

От ГЕРБ-СДС не стана председателката Десислава Атанасова, а колежката й Деница Сачева.

Изборите можеха да са алтернатива, само ако ще произведат по-добър резултат и ще дадат възможност за стабилна и смислена управленска конфигурация. На този етап няма такава перспектива.

"Ние можем да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората или някои може да продължават да ги заслепяват, продавайки им непрекъснато илюзия за светлото бъдеще, но какво точно ще произтече от това? Време е вместо да живеем в миналото и бъдещето, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. В тези обстоятелства", каза Сачева от името на групата.

"Днес имаме съгласие, крехко, трудно постигнато, но все пак съществуващо мнозинство за промени в Конституцията, за съдебна реформа, за продължаване на пътя на България в Европа, за проектите и програмите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, за продължаване на модернизацията на българската икономика, образование и отбрана", добави депутатката от ГЕРБ.

Тя предупреди за вредите от служебните правителства.

"Време е да престанем да застрашаваме парламентарната република. Абсолютно задължително е да има работещ парламент", каза от името на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. По думите й не може повече да управляват хора, които не са избрани от народа, защото служебните правителства имат ограничени правомощия. "Това е жанр на абсурда", заключи тя.

"Да, съвместно управление между ГЕРБ- СДС и ПП- ДБ е осеяно с неизвестни, възможни трудности, вероятно ще доведе до отлив на избиратели и за двете страни, но това е единствената възможност в този момент. Двете политически сили, които са събрали най-много гласове на изборите и които имат относително сходни виждания по теми като външна политика, икономика и модернизация. Когато и ние, и вие, сме направили компромиси, които доскоро са изглеждали невъзможни, имаме само един избор, за да ги обясним - бързи и добри резултати за хората. Това е единственото, което може да удължи живота на този Министерски съвет", заяви Сачева.

Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ, които с "противоречиви чувства" ще подкрепят този кабинет. "Днес не даваме кредит на доверие, ние даваме кредит на време", каза Сачева. И добави, че дали това време ще бъде оползотворено ефективно, е голямата отговорност на министрите, за да не остане България "кръстопът на несбъднати мечти".

"Кабинетът не е представителен за НС и компромисът беше направен от нас в името на България. Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж. Единственото, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено, това е само образът на България", заяви Деница Сачева. 

Борисов и Десислава Атанасова поздравяват Мария Габриел - вицепремиер и външен министър

Снимка: Булфото

"Вие сте срам за българската демокрация", каза Филип Станев от ИТН. Вие сте "лигата на джентълмените измамници". Стига ала-бала, днес всички нас българите ни очакват три неща - позорна и фалшива лустрация на престъпността по висшите етажи на властта. Скоро всички вие, които измамихте българския народ, ще видите истината по площадите и в изборните урни, където ще бъде положен прахът на вашата политическа смърт", предупреди депутатът от партията на Слави Трифонов. 

"Влизането с врага в едно ложе е висш пилотаж в политиката. Истината е друга - това е коалиция на лъжата", каза по адрес на новите управляващи Гроздан Караджов. "Няма нужда да ви пускам тайни записи, за да ви докажа това", каза и съпартиецът му Гроздан Караджов. Той припомни цитати на Кирил Петков от предизборната кампания, в която се е заканвал на Бойко Борисов и ГЕРБ. "Кирил Петков с липсата си на какъвто и да е морал на 26 май пред Националния си съвет каза - Бойко Борисов е само наш маркетингов враг, не е истински. "За какъв морал можем да говорим тук?", попита Караджов.

И продължи с цитатите, като напомни думи на Денков от записа, че изпират Борисов. Припомни и обещания, изречени от Христо Иванов, че няма да правят коалиция с ГЕРБ. Явно приказките за борба с корупцията са били само али-бали, заключи Караджов. "Истината, уви, колеги, е, че вони. Защото поне 200 души в тази зала сме "за", както за бюджета, така и за приемането в Шенген и еврозоната, какво и от кого пазите?", изрази недоумение депутатът от ИТН. И предрече, че ще има чистка в службите и администрацията, и "подмяна на едни верни партийни кадри с други партийни калинки". Очаква ни управление, изпъстрено с взаимно надлъгване и саботаж", като завърши с написаното от Данте за ада: "Надежда тук всяка оставете".

На тръгване към мястото си в пленарната зала Караджов направи неприличен жест към Кирил Петков, а парламентарният председател Росен Желязков му направи забележка.

Вежди Рашидов взе думата, за да обяви, че след дълги колебания е решил да подкрепи кабинета. Той беше от депутатите на ГЕРБ, които бяха настроени против коалиция с ПП-ДБ и общо управление. 

Рашидов призна, че в новото правителство има хора, които би подкрепил, но и такива, които никога не би подкрепил. Бившият председател на парламента заяви:

"Днешното решение взех много трудно, колеги. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите и гражданите да си отдъхнат от разпада на държавността, и най-после да тръгнем по път, който да носи съзидание. Вярвам в народа и в страната си. Дошло е време да надделее разумът и нищо друго", призна той. 

Друг от депутатите на ГЕРБ, който бе сочен, че е резервиран срещу общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Любен Дилов-син, също излезе на трибуната. "И най-лошият мир е по-добър от една война", каза той. "Кой ще спечели от предсрочни избори - никой, най-малко ще спечелят българите", заключи Дилов-син и така даде да се разбере, че ще подкрепи кабинета. "Ние трябва да положим усилия този парламент да работи", каза депутатът от ГЕРБ. "Всякакви приказки за това, че някой се пере, че се крие имунитет - Борисов от две години няма имунитет. Ясно е, че има могъщи сили, които не искат да има правителство", каза той. След Дилов-син и лидерът на СДС Румен Христов призна, че днешното решение е много трудно, но е необходимо за България.

"Днес е тъжен ден за България, защото ще бъде избрано най-позорното правителство", заяви независимият Радостин Василев, който огласи скандалните записи от ПП и напусна групата. Василев предрече края на политическия проект ПП. Той обаче нападна и бившите си колеги от ИТН, които обвини в лицемерие. 

Радостин Василев

Снимка: Булфото

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че днешното правителство "не е политически компромис и не е за България, а на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване".

"Това е еднорък и двуглав Франкенщайн", нарече бъдещия кабинет Нинова и припомни, че ако депутати си спазят обещанието за рязане на ръце, ще има кръв в пленарната зала. Тя обвини Денков, че предвижда замразяване на социалните плащания. Соцлидерката разказа, че си направила експеримент - пробвала изкуствен интелект да й напише речта тази сутрин и прочете от трибуната какво й написал "роботът". "Мафията по високите етажи на властта представлява опасен синдром. Това е болест, която не спира на нивото на отделните партии, а засяга всички, независимо от техните програми. Корупцията в България генерира обществена несправедливост", цитира го Нинова.

Корнелия Нинова нарече президента "баща на хаоса", но цитира критиките му към кабинета

Снимка: Булфото

"Христо Иванов се върна в политиката, акостирайки с една лодка на Росенец, а онзи ден отишъл при ДПС да търси конституционно мнозинство. ПП днес пазят имунитета на Бойко Борисов - ей това е, лицемерие, страх, задкулисие. Ние няма да подкрепим този клуб по лични интереси, коалицията на имунитетите, коалицията на войната", зарече се лидерката на социалистите.

Нинова, че левицата остава единствена алтернатива на правителството, а от "Възраждане" реагираха бурно от залата. В отговор соцводачката репликира, че докато те са против еврото, си държат спестяванията в евро и докато говорят против ваксините, се ваксинират, а БСП не си е предала принципите от 6 години.

Последва реплика от Деян Николов от "Възраждане", който припомни на Нинова, че е управлявала и изнасяла оръжие за Украйна със същите тези хора, които днес ще управляват. "Можете да се придържате към това, което изкуственият интелект казва, защото естественият ви не е много добър", препоръча на соцлидерката депутатът. Тя пък предрече кратък живот на новия кабинет "Денков". "Ясно е, че няма ценности, ясно е, че няма да издържи дълго", каза Корнелия Нинова.

Дилов-син вметна, че е сигурен, че именно разговор на Нинова с изкуствения интелект на главния прокурор е променил позицията й по време на преговорите, когато тя рязко ги напусна и отказа правителство с ГЕРБ.

"И тук не познахте - БСП е единствената партия, при която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен преврат", опонира Нинова, като припомни за изключването на Кирил Добрев от партията и призовките на "Позитано" от обвинението заради това. 

Лидерката на БСП едновременно похвали и порица президента.

Недалеч от Румен Радев, на балкона за официалните гости е и бившият служебен премиер Стефан Янев

Снимка: БТА

"Чухте ли изказването на президента Румен Радев - че правителството е не само математика, а и ценности. Днес той направи най-острото си изказване", отбеляза соцлидерката и припомни, че той е създал лидерите на ПП, а после е свалил кабинета на четворната коалиция. И нарече президента "бащата на хаоса" в страната.

"Имунитетите на Кирил Петков и Бойко Борисов - извинявам се, ама двамата ще се перат взаимно, щото се правят на мъже", възкликна Тошко Йорданов от ИТН. 

Снимка: Булфото

"В момента сме в ситуация, в която КСНС не би бил излишен, защото се извършва държавен преврат", каза пък Деян Николов от "Възраждане" и уличи ЦРУ и американското посолство за това. И добави, че в това правителство участва и ДПС.

"Това, което се случва в НС в момента, е без прецедент. Ставаме свидетели на разпад на статуквото и на панически, зле прикрити опити то да бъде съхранено на всяка цена, с цената на всеки компромис. Ставаме свидетели на един очистителен процес", взе думата и Костадин Костадинов. По думите му, реално "нашият народ не е господар на нашата страна, а е превърнат в гостенин в собствената си родина, в собствения си дом". Лидерът на "Възраждане" също се върна към записите от Националния съвет на ПП. "Хора, които трябваше да бъдат арестувани на секундата след изслушването на службите, сега се канят да управляват държавата. има ли някой от вас съмнение, че тези хора, които вече са одобрени, ще защитават всякакви други, но не и на България.

"Свидетели сме на класически кадифен държавен преврат. Може би за нашата държава е първият подобен случай, но майсторите на тези кадифени преврати, от "посолството", са провеждали такива на много други места. В момента ние обсъждаме кабинета на американския посланик. 14 от фигурите в това правителство са пряко свързани в своя живот с американската държава. В момента ние тук участваме в един политически театър. Целта е НС да извърши една заверка, един гумен печат. Коалицията на обвиняемите се превръща в коалиция на обречените. Човекът, който е отговорен за съставянето на това правителство, стои там горе и цяла България го знае", посочи Костадинов към балкона с гостите.

И той, като БСП и ИТН, предрече, че това правителство няма да издържи дълго. "Хората искат добри доходи и сигурност за себе си и децата си - това правителство няма да им го даде", категоричен беше лидерът на "Възраждане". Той заяви, че изборите са по-добрият вариант от "вредно правителство, което ще ни застопори в мизерията". "Аз обвинявам тези хора в държавна измяна и смятам, че тяхното място е в затвора, а не в министерските кресла", заяви Костадинов по адрес на новите управляващи.

Николай Денков обобщи дебатите и изказванията в пленарната зала с израза "политическа демагогия". "Никой не може да има монопол върху мнението на българския народ, нито "Възраждане", никоя партия", репликира той по повод констатацията на Костадинов, че народът не иска този кабинет. Денков посочи, че той също е разговарял с хората през последните дни и те го насърчавали, че трябва час по-скоро да има избран кабинет.

"Етикетите, че някой е завършил американския университет, са комични. Ние имаме министри, които са завършили и московски университети. Аз се гордея с този МС, защото тези хора могат да си свършат работата и искам да им благодаря", заяви Николай Денков. "Възраждане" действат на принципа - колкото е по-зле за България, толкова е по-добре за нашето партийно ръководство. По думите му целта е да се взриви демократичният процес в страната", заключи той, като добави, че освен тях, има и някои други в залата. После стана ясно, че визира и БСП: "Колко пъти получихте мандати и колко пъти успяхте да направите правителство?", попита той социалистите Денков, като изтъкна, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са успели, каквато и политическа щета да им донесе това. "Това е правителство в полза на хората и на бизнеса, подкрепете го и след това го съдете по делата", призова Денков пленарната зала.

Пеевски минава покрай трибуната, докато Христо Иванов защитава компромиса, направен в името на това правителство

Снимка: Булфото

Христо Иванов взе думата на финала на дебатите, за да отбележи, че има не само политическа криза, а и криза на доверие и криза на обществения договор.

"Основното мото на парламента започнало да придобива смисъл "Разединението прави силата". Днес на България й трябва правителство", каза Христо Иванов. Той призна, че са взели много трудно решение за създаването на това управление. "Не можем да твърдим, че правим коалиция по същество, защото имаме твърде много разделителни линии - те няма да изчезнат", призна той по адрес на ГЕРБ.

"Това, което трябва да направим, е да нормализираме правосъдието и да проведем качествена конституционна реформа. И да, ще го правим с опонентите си, защото няма друг начин, защото демократичният модел изисква това", каза лидерът на "Да, България", като декларира, че е готов да разговаря и с БСП, и с "Възраждане". Иванов добави, че трябва да се реформират службите и да се промени изборният закон, а за всички тези задачи трябва време. "Кабинетът днес трябва да бъде разглеждан като средство за осигуряване на това време", обобщи той. "Днес спокойно ще гласувам за кабинет на конституционната реформа и рестарта на парламентарната република", декларира Христо Иванов. Според него, ако кабинетът успее в целите си, след първите девет месеца ще се превърне в пълноценно политическо управление. "Аз съм готов да поема своята политическа отговорност при провал", обеща оставка Иванов.

Скрийншот: Народно събрание

15.36 часа Дебатите бяха закрити и Росен Желязков призова залата да гласува за Николай Денков - премиер.

Той беше избран със 132 гласа "за", 69 "против", а един депутат от ГЕРБ беше сред онези, които се обявиха срещу този министър-председател.

15.41 часа Избрана беше структурата на Министерския съвет - отново със същия резултат. Единствената промяна е, че Министерството на земеделието отново става Министерство на земеделието и храните, а вицепремиерът ще бъде само един - Мария Габриел. До този момент страната е имала по двама, а дори и по трима вицепремиери.

15.43 часа Парламентът гласува и състава на правителството със 131 гласа "за" и 69 - против", "въздържал се" нямаше. Един от депутатите на ГЕРБ-СДС натисна копчето "против". 

15.52 Прозвуча клетвата на премиера и министрите, след което и химнът на България, членовете на правителството се разписаха под клетвените листове.

Снимка: Булфото

Веднага след вота лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков се поздравиха и си стиснаха ръцете.

Бойко Борисов и Кирил Петков си стискат ръцете след избирането на правителството

Снимка: Булфото

Преди началото на заседанието за избор на новото правителство Борисов положи ръка върху Евангелието, приготвено до трибуната за церемонията по клетвата на кабинета.

Снимка: БТА

На балкона, където бяха настанени официалните лица и гостите, украинската посланичка Олеся Илашчук седеше до американския посланик Кенет Мъртън, а руската посланичка Елеонора Митрофанова отсъстваше. 

Американският и украинският посланик един до друг сред гостите, дипломати

Снимка: Булфото