Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат малко след като стана ясно, че заедно с ПП-ДБ са готови да излъчат премиери на ротационен принцип. С Мария Габриел на "Дондуков 2" пристигнаха и депутатите Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Габриел получи от държавния глава папката на 15 май като представител на първата политическа сила в Народното събрание.

"Папката, която днес връщам, е празна, защото в нея няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", категорична беше Габриел.

Тя сподели пред държавния глава, че е провела разговори с парламентарните групи на ПП-ДБ, БСП, ДПС и ИТН. 

"Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. Аз се радвам, че това стана по време на разговорите а не не пред камерите. Водейки разговорите с другите партии, стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, това правителство да поставя в центъра си приоритет хората и това, което те очакват бързо като резултат от едно такова правителство, и много ясно заяви своята евроатлантическа ориентация", обясни кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. 

Снимка: БТА

По думите ѝ времето за преговори за първия мандат било обединяващо, а не разделящо, време за доверие, принципи, а не задкулисие и договорки. 

"В този контекст виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство, искам да благодаря на партиите, които застанаха зад мен, и приветствам това конституционно мнозинство да извърши реформите, които ще позволят в България да има чувство за справедливост и да говорим за силна и антикорупционна България", подчерта Мария Габриел пред Румен Радев и обясни, че заедно с ПП-ДБ имат ясно виждане, че вторият мандат трябва да бъде национален и двете сили да излъчват министър-председател и заместник министър-председател на ротационен принцип. 

Снимка: БТА

"За мен приоритет остават българските граждани, авторитетът на България и съм убедена, че съвсем споко можем да покажем резултати", отбеляза още Габриел. 

От своя страна президентът ѝ благодари за усилията, които е положила за съставяне на кабинет и търсене на подкрепа за него.  

Снимка: БТА

"Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и труднообясними компромиси. Пътят, по който сте поели, изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация. В рамките на следващите дни ще връча следващия мандат, но искам още веднъж, независимо от хода на процедурата за съставяне на правителство, да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и важните закони, защото те се очакват от гражданите и са важни за държавата", заяви държавният глава Румен Радев.

Малко по-рано на съвместен брифинг с акад. Николай Денков от ПП-ДБ стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са изготвили общ документ за управление на ротационен принцип, според който трябва да се гарантира редовно правителство за поне 18 месеца.

Ротацията на премиерския пост ще се осъществява на 9 месеца, като в първите 9 министър-предесдател ще бъде самият той, а вицепремиер и външен министър - Мария Габриел, за следващите девет месеца премиер ще бъде Мария Габриел, а Денков - вицепремиер.