Представители на ВМРО, водени от двама от съпредседателите Ангел Джамбазки и Александър Сиди, се събраха на протест пред Министерство на външните работи. Поводът е предстоящото подписване на протокола между Република България и Република Северна Македония, свързан с т.нар. френско предложение. 

Двамата разпънаха голям транспарант с надпис "Не предавай Македония".

Джамбазки посочи, че подписването на протокола се случва само три дни преди датата, на която честваме избухването на Илинденско-Преображенското въстание, в което са участвали българи от Тракия, Мизия и Македония.

"Историята е това, което сме ние. Това, което се случва отзад, е най-малкото притеснително. Защото протоколът, който предстои да бъде подписан, е неразделна част от решението на НС", каза Джамбазки, като изтъкна, че днешно Скопие продължава да изповядва македонизма.

Той посочи, че докато между двете страни е вече изчистен въпросът за Самуил, то Скопие не желае да отвори страницата за Възраждането. 

"Те не искат да признаят Илинденско-преображенското въстание като българско, каза съпредседателят на ВМРО. По думите му, ако това стане, това ще означава, че са съгласни да обявят за българи Гоце Делчев и други вдни българи, участници и двигатели на българското въстание.

Докато тече протестната акция на лидерите на ВМРО, във Външно тече второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония. За него пристигна делегация от Северна Македония, водена от външния министър Буяр Османи.

Османи отказа да говори пред българските медии и да участва в изявлението заедно с българския си колега Теодора Генчовска след срещата.

Снимка: БТА

В рамките на разговорите ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. Двамата трябва да подпишат и съвместен протокол.

Според решението на българското Народно събрание от 24 юни т.г. подписването на протокола е условия България да одобри Преговорна рамка за Република Северна Македония. Очаква се следващата седмица да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел. Реалните преговори обаче се предвижда да започнат след като Северна Македония промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.