Падането на правителството е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента Румен Радев.

В 15:30 часа на "Дондуков" 2 Карадайъ пристигна с още трима свои колеги от ДПС, след като днес при президента на среща бяха само Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ. Другите две срещи, насрочени за днес в президентството, не се състояха, защото ПП БСП отказаха да присъстват заради заседанието на бюджетната комисия.

Вие стоите близо до вашите избиратели, знаете техните тревоги от цялата неизвестност, която внасят кризите, и от факта, че те не могат да бъдат решавани нито поотделно, нито само от една политическа сила, обърна се Радев към представителите на ДПС в началото на консултациите.

Политическият опит, който натрупа ДПС през годините на прехода означава и много висока отговорност към избирателите, подчерта президентът. 

По думите му е факт, че в кризисни моменти от ДПС винаги са апелирали за диалог.

Снимка: Bulphoto

"България очаква последователни очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство", каза още държавният глава, като обясни, че се надява партиите да влязат в градивен диалог. 

От своя страна Мустафа Карадайъ заяви, че Радев е прав, че България се намира и в политическа криза.

Снимка: Bulphoto

"Това е естественият край на правителството, основано на политиката и лъжата и омразата", каза Карадайъ. Според него изходът от политическата криза е път към изход и от другите кризи. Като началото на намиране на път към изхода било гласуването на вота на недоверие.

"Последната коалиция не е основана на база ценности и политики, а на база отрицанието и лъжата", каза още лидерът на ДПС, като добави, че кабинетът в оставка отказвал постоянно диалог.

"По този начин не можем да намерим решение на кризите и трудно бихме могли да управляваме в България", заяви Карадайъ.

Снимка: Bulphoto

По думите на депутата управляващите от ПП се самонарекли "промяна" и искали да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от правилните хора.

"От ДПС водим последователна политика. Неведнъж сме имали възможност с вас да споделим, че искаме да възстановим нормалността в политиката. Категорично сме за борбата с корупцията и върховенството на закона. Трябва да възстановим демокрацията, държавността и нормалността в политиката", допълни Карадайъ и продължи:

"България час по-скоро трябва да си внесе Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Бюджетът трябваше да е съобразен с тях. В момента нямаме План за устойчивост, нито оперативни програми. За нас в това Народно събрание трудно може да се намери онзи необходим диалог, който да произведе онова нужно, хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Според нас, ние трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент не да влезем с омраза и отрицание, а точно с обратното - с нашите ценности, цели и с нашите предложения за приоритети на държавата и да търсим в следващото НС сформиране на ценностно, хомогенно категорично евроатлантическо управление", категоричен беше депутатът.