Представители на парламентарната група на БСП също няма да дойдат на консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящото 47-о Народно събрание при президента Румен Радев. Изтъкнатата от социалистите причина отново е заради обсъждането на бюджета в ресорната парламентарна комисия. Очаква се да бъде насрочен друг ден за разговори.

"За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци", обявиха от партийния пресцентър.

Малко по-рано от "Продължаваме промяната" също не се явиха за среща при държавния глава по същата причина.

До момента с Румен Радев са разговаряли само от ГЕРБ. Предстои и консултацията с ДПС.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че политическите партии имат огромна отговорност в условията на криза, но ако не се случи съставянето на правителството при връчването на мандата на първата политическа сила, ако бъде връчен мандат на парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще върнат мандата възможно най-бързо, за да почнат консултации с третата политическа сила по избор на държавния глава.

На 28 юли Радев продължава разговорите с парламентарните групи на "Демократична България", "Има такъв народ" и "Възраждане".