Първият мандат, който трябва да връчи президентът Румен Радев на ПП може и да събере подкрепа, но евентуалното правителство ще е слабо. Това заявиха Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ при излизането от срещата с държавния глава.

ГЕРБ никога не е отказвала участие в консултации и консултативни съвети, защото си даваме сметка, че представляваме българските граждани граждани, подчерта Атанасова, като обясни, че ГЕРБ ще върне мандата, защото е "редно първата политическа сила да направи кабинет".

"Твърде рано е да се правят прогнози, може първият връчен мандат да събере подкрепа, този въпрос не е към нас, ние сме в опозиция, никой не иска да говори с нас и сега. Редно е първата политическа сила да сформира кабинет, ние ще върнем мандата веднага, ако ни бъде връчен. Има твърде много въпроси относно Плана за възстановяване, свързани с бъдещи корупционни модели", отбеляза Атанасова.

Тя заяви, че е редно Народното събрание да продължи да работи и да приема всички закони, които са обществено значими.

"Очакваме най-накрая МС да си свърши задълженията и да внесат законите по Плана за възстановяване. Време е политиците да работят като държавници, за да има спокойствие за гражданите по всички политики в следващите няколко месеца", добави депутатката. 

Томислав Дончев също потвърди думите на Атанасова, че е възможно да бъде формиран кабинет.

"Възможно е да се излъчи правителство, зависи каква ще е цената, но със сигурност ще е висока. То обаче ще бъде слабо и няма да може да свърши нищо. Ясно е срещу кого се борят, но не и за какви принципи се борят", коментира Дончев.

Двамата представители на ГЕРБ определиха като неуважение към президентската институция решението на ПП и БПС да не се явят на консултациите при президента.

На въпрос за позицията на ГЕРБ за РСМ Дончев заяви следното

"В дългосрочен план мъдрата позиция на ГЕРБ за РСМ ще бъде оценена от обществото".

Атанасова и Дончев отбелязаха, че е най-добре да се отиде на избори, защото няма доверие в управляващите.

Бойко Борисов се е оттеглил достатъчно, повече не бива да се оттегля. Така зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев коментира разкритието от по-рано днес на Росен Плевнелиев, че Борисов е готов да се отдръпне в името на евроатлантическо управление. Самият Борисов по-късно го опроверга с обяснението, че партията си има лидер и няма да я остави да е "брошка на ПП".

За днес при президента бяха планирани срещи с ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП. От ПП и БПС обявиха, че няма да се явят на консултациите при държавния глава заради заседанието на бюджетната комисия.