Бурни страсти нажежиха атмосферата в пленарната зала още на старта на пленарното заседание. Повод за напрежението стана отгласът от снощната демонстрация на привърженици на "Продължаваме промяната" и управляващата коалиция, които излязоха да викат "мафия" срещу депутатите, свалили председателя на НС Никола Минчев.

Градусът на емоциите се повиши с декларацията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Вчера станахме свидетели на опит за Майдан в България", констатира той от трибуната.

"Опит, който не успя да се получи напълно, защото Майдан се прави с мъже, а не с платени соросоиди", заяви Костадинов. "Вчера на този протест, на който присъстваха хора, спонтанно организирани, разбира се, които показваха "този депутат е от правилните, а този не е от правилните", там се видя как тези хора поругаха дървото, което стои пред парламента и е символ на майките на децата с увреждания", коментира той.  "Дървото е украсено с черни топки, а протестиращите по думите на Костадинов са го поругали, хвърляйки тези черни украси по депутатите", отбеляза Костадинов. 

Костадинов предупреди, че това, което се случи в Украйна през 2013, не е невъзможно да се случи и тук.

"И там, и тук се стигна до ситуация, в която местните марионетки разрушиха държавата", предупреди той.

"Предстои дебат за вот на недоверие. Нека да не допуснем тази фашистка измет, тези платени, да ни отнемат държавата. Призовавам всички сънародници, които не искат България да бъде превърната в Украйна, да излязат по време на вота на недоверие", заяви Костадинов и предизвика негодувание в пленарната зала откъм редиците на управляващите партии, които започнаха да викат "уууу".

Последва светкавична реплика от депутата  от БСП Явор Божанков.

"Костадинов явно е единственият, който тика държавата към конфликт, целенасочено", констатира той, като отбеляза, че протестът е бил мирен и спонтанен.

"Към него хвърляха не копейки, а стотинки. Това е човекът, който кара хора с автобуси. Всички видяха, че заедно с ГЕРБ той е следващият Волен Сидеров, това видяха", каза по адрес на лидера на "Възраждане" депутатът от гражданската квота на "БСП за България".

Използваното от Костадинов определение "фашистка измет" в изявлението му от парламентарната трибуна стана причина за забележка от страна на председателстващия заседанието Мирослав Иванов и за серия от процедури по начина на водене, в които депутатите призоваха Иванов да налага най-строги санкции при употреба на недопустими изрази при изказвания.

"Фашистка измет" е абсолютно недопустим израз, израз, която няма място в рамките на НС", каза Елисавета Белобрадова от ДБ.

"Ние вчера излязохме и на площада видяхме нашите приятели, нашите колеги и нашите роднини", каза Белобрадова за хората на площада.

"Много ви моля, да санкционирате изрази като "фашистка измет", които истински обиждат българските граждани", обърна се депутатката към Мирослав Иванов.

"Забележка е най-малкото, което може да направите, защото да се използват изрази като "фашистка измет" за хора, които са дошли спонтанно да протестират срещу хора, като Костадинов и "Възраждане", той да всява от тази трибуна такива внушения - най-малкото е наказуемо според НК", прсъедини се и Филип Попов от БСП.

Веднага след декларацията на Костадинов и отговора на Божанков депутатите наскачаха от банките. Стигна се до физически сблъсък между Хамид Хамид от ДПС и Настимир Ананиев от ПП.

Временно изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов се опита безуспешно да усмири страстите. Това принуди Иванов да даде извънредна почивка за успокояване на ситуацията.

"Действително страстите са доста наженени. Така ще бъде вероятно и следващата седмица. Но нека да запазим добрия тон. Да не се стига до физически сблъсъци. За съжаление, до такъв се стигна преди малко", каза след почивката Мирослав Иванов. 

Той отправи предупреждение към депутата от ДПС Хамид Хамид, но каза, че няма да го отстрани от заседанието, за да не се вдига още напрежението. Подчерта обаче, че компромис при следващо стълкновение няма да направи.

 

По програма пленарното заседание трябваше да започне с изслушване на министъра на отбраната Драгомир Заков и на вътрешния министър Бойко Рашков относно самолета, нарушил българското въздушно пространство на 8 юни. Двамата министри заеха местата си в залата и станаха свидетели на напрежението още на старта на заседанието на НС.

Пленарното заседание беше засекретено, след като министърът на отбраната взе думата, за да разкрие детайли по случката с летателната машина, която кацна край Търговище, а преди това премина без разрешение през небето на няколко европейски държави, тръгвайки от Литва.