Парламентът прие на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители. От гласувалите 139 депутати 138 бяха "за", а един се въздържа.

Мнозинството отхвърли на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители. В гласуването участваха 140 депутати, от които 25 бяха "за", 26 гласуваха "против", а 89 се въздържаха.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда възстановяване на прага за преференциите - 5 процента за евроизборите и 7 процента за парламентарни и местни избори. В мотивите си от ГЕРБ посочват, че целта на промените е да се отрази общественият интерес и да се запазят действалите правила за отчитането на преференциалния вот.

Законопроектът на ДПС предвиждаше да се отменят правилата за образуване на избирателни секции извън страната и предлагаше въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден. От ДПС искаха и промени при изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент от България, както и за общински съветници и кметове. Движението предлагаше и възможност за използването на майчин език по време на предизборната кампания и в случаите когато кампанията се води на чужд език, да се осигурява превод на български език.

Потвърждаваме волята си за възстановяване на преференциалните прагове такива каквито бяха, за добро или за лошо, заяви председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ. Цветан Цветанов каза, че предложението за връщане на праговете за преференциите е с цел намаляване на спекулациите за служебна победа и възможни манипулации. По думите му колкото по-бързо се приемат промените в изборните правила, толкова по-бързо новата избирателна комисия ще може да влезе във функциите си.

От ДПС настояха за приемане на техните предложения и сериозен дебат по темите с уседналостта, майчиния език в предизборната кампания и преференциите. Според движението сегашните правила дискриминират голяма част от българските граждани. Мустафа Карадайъ заяви, че предложенията им са в съответствие с Конституцията и европейски резолюции.

"Националистите ги разбирам. Те са против българските граждани, които живеят в Турция. Но вас не ви разбирам", обърна се Йордан Цонев от ДПС към ГЕРБ. Той подчерта, че не отричат, че българският език е официален. Цонев отбеляза, че не веднъж президентът е говорил на английски език в официални срещи.

Не сме против българските граждани зад граница, без значение къде живеят, заяви Юлиан Ангелов от Обединените патриоти. Ние сме против чужди държави да организират вота на българските граждани зад граница, да влияят и да определят вота, допълни той.

В отговор Йордан Цонев се съгласи, че е имало такива опити, но по думите му именно ДПС е доказало, че е преграда за такова вмешателство. Той подчерта, че избраните евродепутати от ДПС винаги са защитавали българският национален интерес. По отношение на БСП Цонев отбеляза че, политическото поведение на левицата, показва, че наследницата на БКП не е изчистила от себе си идеологията на "Възродителния процес".

Цветан Цветанов се съгласи, че е необходим дебат и за майчиния език, и за уседналостта, но според него предвид краткия срок преди евроизборите, не може да се вземе най-правилното решение. Ние сме готови да водим този дебат, да ползваме експертизата на БАН, на учени, на общественици, но политиците днес надали ще могат да вземат най-правилното решение, посочи той.

Христиан Митев от Обединените патриоти заяви, че не подкрепят законопроекта на ДПС. Той допълни, че НФСБ ще направи предложения за промени за преференциите за местните избори, тъй като по думите му прагът от 7 процента е нисък и води до изкривяване на резултатите.

Кръстина Таскова от "Воля" заяви, че подкрепят законопроекта на ГЕРБ, защото с него управляващите са изпълнили обещанието си да върнат прага на преференциите. "Воля" иска преференциите да нямат праг. Заплахите за това какви хора щели да влязат, ако работим преференциално, са за партиите, които явно нямат достатъчно качествени представители, които да предложат в листите си, коментира Таскова.