Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия закон, но останалите възражения от президентското вето върху Избирателния закон няма да бъдат приети. Това заяви председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов пред БНТ.

Кирилов увери, че сегашните прагове ще бъдат запазени след решението на Изпълнителната комисия. ГЕРБ обаче не са съгласни с останалите върнати текстове от президента Румен Радев за машинното гласуване и обжалваемостта на актовете на избирателните комисии. В момента се водят разговори с останалите парламентарни групи по промените в Избирателния кодекс.

За европейските избори машините за гласуване ще бъдат 3000, за местните - 6000, а изборите след това ще са изцяло машинни.

Депутатът посочи, че според доклади в ЦИК електронното дистанционно гласуване не може да се въведе, както е по сегашния закон и дори БСП признавали, че това ще бъде свръх разход.

Той определи машинното гласуване като "архаичен метод, който се използва при много слаби демокрации" и даде за пример Венецуела, където президентът Николас Мадуро е избран с 1,5 млн. фалшиви гласове.

Кирилов обаче предупреди, че гласуването с машини ще е разочароващо и че не могат да се дадат гаранции.

Според него се спекулира с обжалваемостта на актовете на изборните комисии, като целта е да се създава "предубеждение и смущение" у хората. Той обвини опозицията, че "създава сценарий" за дестабилизиране на ситуацията с предизборни цели.

Данаил Кирилов, председател на Комисия по правни въпроси в Народното събрание: Нестабилността е резултат от политическа борба и тя е предизборна борба.

Кирилов съобщи, че вече е започнала работа допълнителната работна група, която ще работи по текстовете в закона срещу изпирането на мръсни пари, срещу които недоволстват адвокатите.