На лов, на риболов или на работа бяха български депутати в Залцбург, които посетиха там ловно-рибарско изложение. Те пътуваха до Австрия в дните, когато кворумът в пленарната зала беше под въпрос.

Единственият, който се престраши да говори пред камера, е Александър Сабанов от ВМРО. Той е бил на изложението заедно с двама народни представители от БСП - Иван Иванов и Йордан Младенов, и един от ДПС - Бюрхан Абазов.

"Аз съм командирован от неделя в Белгия и оттам отидох за Залцбург. Затова цената на командировката е по-висока. Аз съм бил на със заповед на председателя на Народното събрание, тя ме е командировала", каза Сабанов пред bTV.

Снимка: bTV

Общата сума за дневните и хотелите в Белгия и Австрия за Сабанов е 4110 лева.

Сабанов изтъкна, че в Австрия се е срещал с човек, който е инвеститор клас А в България - направил инвестиция за милиони в Гарово, където произвеждат цеви и компоненти на оръжията.

"У нас всяка година държавните ловни стопанства печелят по около 4 млн. лв., тъкмо от такъв тип туристи. А в частните се надпреварват да ги привлекат за редовни клиенти", допълва депутатът от ВМРО.

Сабанов е внесъл три промени в Закона за лова, които да облекчат ловните туристи с модерни пушки.

Изложението в Залцбург тази година е било съпътствано от срещи и лекции за чумата по дивите свине, която застигна и България.

Социалистите Иван Иванов и Йордан Младенов заминаха за Залцбург, когато БСП обяви бойкот и напусна парламента. Когато се разбра за техния воаяж, лидерът на социалистите Корнелия Нинова ги накара да възстановят с лични средства парите за командировачни от Народното събрание.

Според нея обаче не е разбираемо, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се е подписала, и не само защото народните представители от БСП отсъстват от пленарна зала.

"Дори и да сме в парламента, не бива да се харчат народни пари за изложения по лов и риболов", заяви Нинова, която изтъкна, че това нито повишава качеството на законодателната работа, нито авторитета на парламента.