"За първи път в Главна дирекция "Национална полиция" създаваме нов сектор, а в областните дирекции на МВР, в които живее контингентът, който извършва тези престъпления -  групи, които да въздействат и тази епидемия да бъде прекратена", каза той пред Нова телевизия.

По думите му този подход е организационно по-ефективен, тъй като досега не е  имало звена, които да противодействат специализирано на измамите.

На въпрос не се ли знае кои са извършителите, особено в определени райони като Червен бряг например, Узунов отговори:

"Там се едни от най-известните родове, които извършват тези престъпления по занаят. Именно затова сме засилили наблюдението върху криминалния контингент, за да може да противодействаме ефективно".

По повод справянето с битовата престъпност Узунов каза, че са извели служителите на реда от кабинетите и от служебните автомобили на места, на които общественият ред е застрашен.

„Обществото трябва да почувства повече сигурност и да има доверие в полицията. Разработили сме комплекс от мерки, които вече се прилагат. Засилили сме и наблюдението над криминалния контингент”, добави министърът.

По темата с убийството на Георги в Борисовата градина и информацията, че много хора са разпознали извършителя на престъплението, но са си мълчали, вътрешният министър заяви, че според него причината е, че е нарушена връзката между полицията и гражданите.

„Затова сме взели мерки за подобряване на доверието”, каза той.

Узунов добави, че в Наказателния кодекс има текст, който предвижда съответното наказание.

„Разследващите са насочили усилията си в тази посока и ако се докаже, че някой е знаел кой е убил Георги, той ще понесе своята отговорност. Това обаче са неща, които трудно се доказват”, подчерта министърът.

Той коментира и отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов, след като вчера от прокуратурата съобщиха, че са проверили неговите сигнали, че е бил принуждаван да подаде оставка и не са установили срещу него да е извършено престъпление.

Узунов каза, че е внесъл доклад в Министерски съвет, от който е видно, че Костов е е нарушил политическия неутралитет.

„Това означава, че е сменял висши ръководни служители, защото не са се харесвали на дадени политици. Това е ставало в периода 2015-2016 година", изтъкна министърът.

По повод отстраняването неотдавна на директора на Областната дирекция в Перник, който хвърли всичките си ордени, Пламен Узунов каза, че сигналите срещу него са постъпили още през февруари и той не е уволнен, а временно отстранен до приключване на проверката.