Заповедта за дисциплинарното уволнение е подписана от вътрешния министър Веселин Вучков и вече е получена в Областната дирекция на МВР в Смолян.

"Заповедта е пристигнала по коледните празници и предстои да бъде връчена", потвърди временният шеф на дирекцията Николай Димов, цитиран от "24 часа".

Евгений Василев бе отстранен временно от длъжност на 20 октомври м.г. от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Тогава от пресцентъра на МВР съобщиха, че срещу него е образувано дисциплинарно производство за извършено тежко дисциплинарно нарушение. Проверката се водеше от Инспектората на  вътрешното ведомство.

Впоследствие стана ясно, че в хода на проверката са установени данни и за престъпление по служба и по компетентност инспекторите са изпратили материалите на Окръжната прокуратура в Смолян.

От МВР официално не съобщиха причината за дисциплинарното уволнение на Василев.

Според неофициални информации обаче най-тежкото наказание за директора на смолянската полиция е наложено, тъй като е възпрепятствал съставянето на акт за превишена скорост на депутата от ДПС Мустафа Карадайъ.