Протестът ще се проведе, въпреки че управляващите увериха, че ще оттеглят предложенията за промени в бюджета за догодина, които засягат социалните придобивки за служителите на МВР. 

20-те заплати обезщетение при пенсиониране остават. Не отпадат добавките за стаж. Порционът се запазва, продължават преговорите за отпуските. 

На големия протест в неделя пред НС полицейските синдикати обявиха, че не вярват на обещания и ще продължат с натиска си.

Днешният протест е организиран от синдикат Алианс „Сигурност“ в МВР. Неговият председател Галентин Грозев заяви, че на площада ще дойдат и от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Националния синдикат на гражданската администрация и от Синдиката на служителите на затворите.

Протестът днес е в подкрепа на декларацията, която вътрешният министър Румяна Бъчварова прочете след срещата си със синдикалните организации в неделя.
Тогава бе обявено, че управляващите оттеглят текстовете от преходните и заключителните разпоредби от проектобюджета за 2016 г., свързани със социалния пакет на служителите в сектора "Сигурност". 

Депутати: Има основание за протест

Протестът на полицаите е съобразен със закона и е учудващо, че повече от 10 дни управляващите не могат да намерят диалог, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание депутатът от "БСП лява България" Красимир Янков, цитиран от БТА. Той каза, че от БСП подкрепят протестиращите служители на МВР.

Това, което искат полицаите, не е нищо повече от нормално отношение към тях, за да изпълняват своите функции, коментира депутатът. Според него е скъсан диалогът с протестиращите и със синдикатите. Чакаме управляващите, Бойко Борисов, да се съобразят с тези искания, каза още Янков.

Според Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт полицаите имат основания да протестират.
"Не разбирам реформата като това да отрежеш на някого заплатата. Реформата означава да накараш полицията да работи по-добре и по-качествено. Само че това не зависи от това да му отрежеш заплатата", коментира той.

По думите му прави лошо впечатление, че на вчерашното заседание на вътрешната комисия не са присъствали министрите на финансите и на вътрешните работи. При подобно несериозно отношение хората продължават да се притесняват, аз разбирам техните притеснения, каза още Каракачанов.

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?

Реформа в структурата на МВР >>