Християн Пендиков ще бъде охраняван от българската полиция, стана ясно след среща на македонския гражданин с българско самосъзнание и вътрешния министър Иван Демерджиев. Министърът го увери, че МВР поема охраната му, докато Пендиков е все още у нас заедно с майка си. Пендиков ще бъде пазен, тъй като продължава да получава заплахи по интернет и по време на престоя си у нас.

Той ще живее в жилище, временно предоставено му от Външното ни министерство, както анонсира преди ден и външният министър Николай Милков. През това време се придвижва и въпросът с получаването на българско гражданство от пребития в Охрид младеж.

Демерджиев беше категоричен, че ще продължава да следи внимателно случая с нападението над Пендиков. При последните си посещения в Скопие заместник министър-председателят поиска от вътрешния министър на Република Северна Македония Оливиер Спасовски всички подробности около хода на разследването.

"Предоставил съм всички данни за интернет адресите, от които са пращани заплахи и ще настояваме да се вземат мерки", каза още вътрешният министър по време на срещата. За заплахите към секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид българският вътрешен министър информира и колегата си в Република Северна Македония по време на срещата им на 30 януари.

Междувременно прокуратурата в Охрид е повдигнала обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда на Християн Пендиков при нападение от омраза, съобщи БТА. Обвинението е към едно лице, което заедно с "още едно неизвестно до момента лице, от омраза поради национална и етническа принадлежност, са наранили тежко" пострадалия на 19 януари Пендиков. Внесено е предложение до Основния съд в Охрид за удължаване на мярката за неотклонение на обвиняемия, тъй като все още има опасност той да се укрие, за да избегне наказателното преследване, съобщават от прокуратурата. От обвинението в града уточняват, че продължават действията по установяване и задържане на другия нападател.

"На 19 януари в кафе бар в Охрид подсъдимият първо се приближил до масата, на която седял пострадалият, и му направил забележка, че се е определил като българин. По-късно, когато пострадалият напуснал сградата и се придвижил към автомобила си, обвиняемият и още едно неизвестно лице го последвали, нападнали го и му нанесли удари с ръце и крака по главата и тялото, като му нанесли тежки телесни повреди", пише в съобщението на прокуратурата, в което не се съобщават дори инициалите на пострадалия и обвиняемия за нанасяне на тежка телесна повреда.

От прокуратурата в Охрид уточняват, че по време на процесуално-следствените действия обвиняемият мълчи, "но всички обстоятелства са проверени и потвърдени от свидетелски показания на събитието и предоставените записи от видеонаблюдение".

На 19 януари секретарят на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид беше пребит, а според първоначалното съобщение на прокуратурата разпрата е започнала с реплика към него "не те е срам да се пишеш българин". Пендиков беше транспортиран със СПАРТАН за лечение в реанимацията на ВМА със счупена челюст и множество наранявания, беше опериран и преди броени дни и изписан от лечебното заведение.