Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора, но и не допринасят за добрите взаимоотношения. Това заяви пред журналисти председателят на комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) след изслушване в комисията на ръководителите на службите за сигурност заради сайта "Миротворец"

Депутатите от комисията изслушаха днес председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Антоан Гечев , директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев във връзка с интернет сайта "Миротворец", където е публикувана база данни за лица, които според сайта са врагове на Украйна. Сред тях има и български граждани.

Хубаво е български граждани да не попадат в списъци, които някой може да си интерпретира, каза Митов. По думите му ще бъде работено с Украйна, за да е ясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация.

"Сайтът е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, Европейската комисия, които във времето са имали инициативи, така че да ограничат действията на платформата, особено по отношение на публикуването на лични данни на лица без тяхното съгласие", коментира Митов. Инициативите не са довели до резултата, каза още той.

Според него е необходимо България да подкрепи подобен тип инициативи, за да се стигне до ограничаване на публикациите в сайта и начина, по който функционира. Службите ще направят оценка дали има потенциална заплаха и ще ни информират, заяви Даниел Митов.

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът "Миротворец", в който има списъци с хора, нарочени за "врагове" на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит, каза евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта от 2018 година.

Посолството на Украйна в България излезе с позиция по темата и заяви, че дейността на обществената организация "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава.

По-рано днес от "БСП за България" заявиха, че ще внесат сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и искат изслушване на службите за сайта "Миротворец".