Окончателно, внесените в НС преговорни документи за РСМ в българския парламент не са засекретени, потвърдиха и МВнР, и от пресцентъра на "Продължаваме промяната", след като по-рано от пресцентъра на ПП съобщиха, че са засекретени.

Външно министерство излезе с позиция "във връзка с появили се медийни публикации относно предоставени от страна на министъра на външните работи Теодора Генчовска преговорни документи между Република България и Република Северна Македония със секретен гриф и призива за неговото сваляне".

"Документите нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет," съобщиха от пресцентъра на МВнР като посочват и входящите им номера с дата 20 юни. "Те са достъпни за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно събрание", допълват от МВнР.

Последва и съобщение от пресцентъра на "Продължаваме промяната" в потвърждение на заявеното от МВнР:

"Всички документи по преговорния процес с Република Северна Македония са любезно предоставени от Министерство на външните работи (МВнР) и министър Теодора Генчовска до членовете на Комисията по външна политика в Народното събрание, които вече могат да ги коментират публично", заявяват от ПП.

"Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения. В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол", се посочва в съобщението.

По-рано от пресцентъра на "Продължаваме промяната" съобщиха, че след консултация с Комисията по външна политика, отказват да предоставят за публично разглеждане Двустранния протокол между Република Северна Македония и Република България, с аргумента, че министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп "За ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат.  Съобщението бе в отговор на медийни запитвания за съдържанието на протокола, който вчера от МВнР са внесли в парламента. От пресцентъра на ПП призоваха външния министър да свали секретния гриф и МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от Генчовска двустранен протокол със Скопие.