Министерството на външните работи на Северна Македония излезе с официална реакция на случилото се по време на мача между националните футболни отбори на двете страни. В началото на снощната футболна среща в Скопие българският химн беше освиркван, а българите бяха обиждани и наричани "татари".

Ведомството осъжда речта на омразата по време на футболния мач с България. Спортните събития представляват най-висок израз на принципите на честна игра, взаимна почит и надпревара в спортен дух, се посочва в позицията на МВнР, ръководено от Буяр Османи.

"Спортните събития представляват най-висок израз на принципите на честна игра, взаимна почит и надпревара в спортен дух. Злоупотребата с тези принципи за разпространение на омраза и нетърпимост представлява нарушение на основната идея на тези събития", се казва в становището на северомакедонската диипломация.

Северна Македония и България ще продължат и занапред да работят за развитие на двустранните отношения, като страни-членки на НАТО, бъдещи партньори в ЕС и преди всичко добри съседи, заявяват от МВнР на Република Северна Македония.

Негативната реакция на недопустимото поведение на запалянковците от Скопие идва след редица такиива, изразени от български политици - и такива, подкрепили присъединяването на Северна Македония към ЕС, и такива, които му се противопоставиха.