"Това е PR ход на правителството. Не виждам защо трябва да се прави нов орган. Вече има такъв междуведомствен орган. Време е Пътната агенция да отиде в Министерството на транспорта. Тогава вече ще има един отговорен, без значение кой ще бъде министърът. Трябва да има ясна държавна политика какво правим с пътищата. Властта трябва да спре да се оправдава, че няма пари". Това заяви пред "България он еър" бившият транспортен министър Петър Мутафчиев относно решението на Министерски съвет за създаването на изцяло нов орган, който ще поеме контрола и политиките по пътна безопасност.

Решението идва след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души и бяха ранени 21. Ден пък след искането на оставка на правителството, дошло от опозицията, премиерът Борисов призова Нинова да изчака, за да завършат всички експертизи и успокои страстите, че за никого няма да има пощада или закрила.

Относно инцидента край Своге, Мутафчиев отбеляза, че следствието трябва да каже каква е причината за катастрофата и след това да се раздават присъди.

"Има очевиден политически проблем. Ако опозицията си беше замълчала, то това щеше да я превърне в съучастник. Има корупция, има уговорени търгове, има близки до властта фирми. Държавната поръчка е най-сладката работа. Този инцидент разтресе обществото. Това е сериозна криза в държавността", посочи още Мутафчиев.