Изпълнихме ангажимента си да въведем задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст и днес отпускаме допълнително 1,5 млн. лева на първите 52 общини в страната, които създадоха условия за провеждане тази подготовка в детските градини. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Премиерът изтъкна, че допълнителните средства са предназначени за над 4000 деца. Борисов отбеляза още, че за настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните деца в градините.

"Мярката е част от управленската ни програма и част от усилията ни да включим повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система", изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът напомни, че след приетите през миналата година законодателни промени, общините имат възможност в рамките на три години да решат кога да се включат. От своя страна премиерът Бойко Борисов напомни, че благодарение на организирания от правителството механизъм над 50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на училище.

Правителството отпусна и над 13 млн. лв. за изпълнение на дейности на Фонд "Научни изследвания"

 

Средствата са за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19, обяви министър-председателят Бойко Борисов. 

"В рамките на мандата правителството направи много за образованието, науката, иновациите и развитието на проектите в тази сфера", изтъкна премиерът Борисов. От своя страна председателят на БАН Юлиан Ревалски постави акцент върху ползите от финансирането на фундаменталните научни изследвания на проектен принцип. "Те са в основата на приложните и иновационните изследвания", добави Ревалски.

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на Фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти.