Управляващото мнозинство - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", призова в декларация главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка. Тя бе прочетена от председателя на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

Той посочи редица мотиви за исканата оставка, а след края на декларацията последваха бурни и продължителни аплодисменти в залата, като депутатите от четирите партии се изправиха на крака.

"Коалицията като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС - редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала "Апартаментгейт", аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по "Магнитски", като отчита казусът "8-те джуджета", като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването на президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура да поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти,като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призовавам главния прокурор да подаде оставка, гласеше декларацията. 

На декларацията и призива обивнител номер едно Иван Гешев реагира с думите, че вероятно е "кризисен пиар" и че днес не бил денят за обсъждане на българската политика. Коментара си той направи пред журналисти преди избора на председател на ВКС.

"Не съм запознат, защото пътувах. Днес не е денят за обсъждане на българската политика, кризисен пиар най-вероятно", лаконичен бе Гешев.

Малко след това от прокуратурата изпратиха съобщение до медиите, в което определиха декларацията като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт". 

"Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се посочва в позицията на прокуратурата. 

Според държавното обвинение целта на декларацията е опит за отклоняване на общественото внимание от "реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани".

Политическите реакции

На декларацията на мнозинството депутатът Цончо Ганев от "Възраждане" реагира с думите:

"Преди малко ръкопляскахте към една молба към главния прокурор. Ясно да кажем - първия законопроект в това НС беше на "Възраждане" - за изменение на съдебната власт. Щяхме да имаме конкретни стъпки. В момента демагогията ви е тотална. Не правите нищо. Крайните либерали не правят нищо. Вместо да обиждате народа, че са фашисти - да излезете и да гласувате, защото да ръкопляскате на една молба е срам за вас", коментира той.

Депутатът Делян Пеевски коментира пред журналисти само: "Проверете дали това е истина, което правят. Запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата "на олигарха Иво Прокопиев". По темата "Магнитски" Пеевски каза, че тя е изчерпана за него.

"Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти. Такива до момента не сме видели и не виждаме никакви симптоми да се работи върху такива", коментира пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков

"Ние сме склонни да участваме в разговори за съдебна реформа, ако те решават системни проблеми, а не целят, както каза г-н премиерът Петков "да махнем едните хора и да сложим наши хора". Това не е системно решаване на проблеми в съдебната власт", каза още той. И посочи, че от ГЕБР-СДС са безразлични към декларацията. 

"Декларациите не правят реформи. Реформите се правят с някаква перспективна мисъл, със съгласуване на редица закони и с огромни политически усилия. Не виждаме такъв потенциал в настоящите управляващи. Те месец и половина готвят декларация, не знам колко години ще им отнеме да изготвят законопроект", заяви още Тома Биков. Според него "управлението има нужда от кризисен пиар" и напомни, че днес изтича срокът за поредния анализ на правителството за цените на тока. 

Заместник-председателят на групата на ГЕРБ-СДС Александър Ненков пък прочете декларация от трибуната на Народното събрание.

"След като чухме една декларация, с която може би се стартира или може би се завърши всъщност съдебната реформа, искам да засегна една друга тема, която е също толкова съществена. Правителството закъсня с мерките за овладяване на енергийната криза и това, което се обсъжда като предложения от тяхна страна, не е адекватно на ситуацията.

"Очаквам поне веднъж главният прокурор да прояви мъжество и да си подаде оставката, защото така се прави и така е редно. В тази страна трябва да имаме нов главен прокурор и да направим такива законови промени, че той да не бъде следващият Цацаров или Гешев. Който и да е следващият, той не трябва да дерибейства по този начин", заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев в кулоарите на парламента.

Той посочи, че в момента се предприемат законови мерки, които не са само конституционни, за да може да се реформира прокуратурата. От коалицията дори вече водили разговари с останалите партии, за да се намери консенсус по бъдещите законопроекти.

"Главният прокурор наистина бих го призовал да си подаде оставката вместо да дава оценки дали това може да бъде кризисен пиар или не. Видяхме, че вчера г-н Цацаров го направи и главният прокурор Гешев трябва да бъде следващият", заяви Мирчев, коемнтирайки думите на Гешев по повод поисканата му от трибуната на НС по-рано днес оставка.

Като опит на Цацаров да избяга от отговорност - така Мирчев определи новината, че шефът на КПКОНПИ подава оставка преди да е изтекъл мандатът му. "И на него, както и на Гешев трябва да се търси отговорност", добави Мирчев.