Мнозинството намали от 7 на 5 години мандата на Комисията за защита на конкуренцията. До края на мандата на сегашните членове остава само година, напомниха от опозицията, и обвиниха управляващите в желание да овладеят поредния регулаторен орган.

Поправките на първо четене бяха одобрени със 141 гласа "за", 67 "против" и 1 "въздържал се". Против законопроекта гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Предвижда се регулаторът да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове.

От ГЕРБ припомниха, че остава само една година до края на мандата на членовете на КЗК и препоръчаха на управляващите да изчакат, като през това време да подобрят законовата уредба за защита на конкуренцията.

"Ако сложите хора, които ще безчинстват, изобщо не си въобразявайте, че сте толкова умни, че тези хора ще стоят там вечно. Ако ще чегъртате, ви уведомявам, че след няколко месеца ние ще чегъртаме", закани се Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"И понеже сме по-добри в това, ще ви покажем как става", добави той и призова депутатите "да променим законите по такъв начин, че да се получи тази политическа и правна сигурност, а не с болшевишки методи да сменяте хора, които после ние ще трябва да махаме".

"Тук действа правилото на Сталин - кадрите решават всичко. И тук правото се налага през хора. Тук най-важният въпрос е "ти чие момче си и дали си момче на партията", установи Чолаков.

"Това, което те правят сега, ГЕРБ го направи още през 2009, но още по-брутално, изчегърта всички служители, мисля, че за един месец - Цветанов каза една цифра като 4000", включи се в дебата Йордан Цонев от ДПС. Той призова, за да се избегне вечната подмяна с партийни кадри, да се професионализира държавната администрация. "Почти всичките им стъпки са римейк едно към едно на това, което ГЕРБ направи", каза по адрес на ПП депутатът от ДПС.

"ДПС няма да подкрепи този законопроект. Желанието да бъдат овладени регулаторните органи беше заявено още в началото, ние сме наясно и кой стои зад това желание. Не е добра практика да се удължават мандатите, когато приключват", опонира Йордан Цонев от ДПС.

"Това е изумително - още да ги защитавате, нищо, че са направили една проверка с претърсване, това е изумително!", възкликна Мартин Димитров от ДБ. "Имаме нужда от силен защитник на конкуренцията", депутатът.

Александър Ракшиев от ПП пък защити промените, като посочи примери от битието си на бизнесмен. "Ще ви разкажа нещо от моя предишен живот, аз прекарах 10 години в бизнеса, убеждавах чужденци да купуват от български фирми", разказа той. И се сблъскал с притеснени на български фирми да рекламират своите брандове като български.

"Защото репутацията има значение и репутацията на българските регулатори не е добра", заключи Ракшиев.

"Ефективна и независима ли е КЗК? Риторичен въпрос", каза Крум Зарков от БСП, а лидерът на ПГ на ИТН отговори на въпроса защо трябва да бъдат сменени сегашните членове на комисията.

"Тя се превърна в комисия за защита на картелите. Защо нашите хора трябва да бъдат махнати оттам? Защото са вредни, трябва да им го обясните", обърна се към него Тошко Йорданов от ИТН. 

"Борбата със спекулата върви с пълна сила", разкритикува Десислава Атанасова, като припомни заканата на Корнелия Нинова, че държавата ще я пребори, когато цените му бяха около 3 лева. "Цените на олиото са над 5,50". Това е един добър пример как правителството демонстрира антикризисни мерки, съобразявайки се със силата на младежки ГЕРБ", каза председателката на ПГ на ГЕРБ и уточни, че се шегува. Атанасова не скри изумлението си от упрека на Настимир Ананиев, че инфлацията скочила, защото КЗК не си върши работата.