Промяната в оперативната обстановка и процесите налагат да се създадат Антитерористични центрове. Така вътрешният министър Младен Маринов коментира пред медиите думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че се подготвя проект за създаване на такива центрове у нас по американски модел.

По думите на Маринов това се прави, за да се концентрира и да се обработва информацията, така че най-бързо да се стига до нея и действията, които се предприемат да са координирани между всички институции. Според него в момента има Национален контратерористичен център, който работи в сферата на Държавната агенция "Държавна сигурност". "Той е точката за контакт, който имаме с външните партньори", каза Маринов.

За случая със задържания в Пловдив ученик във връзка с тероризъм министър Маринов коментира, че като криминален случаят е ясен, но е много по-сериозен въпросът по отношение на детето. Според него то не трябва да влиза в обществения фокус, тъй като 16-годишният няма да се адаптира към друга среда. Наложило се е да оповестят точно този случай, защото е имало подготовка и вещества, които в компилация могат да създадат взрив, отбеляза Маринов и добави, че колегите му са се намесили, тъй като ситуацията не е търпяла отлагане.

Маринов посочи още, че Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/ работи добре и е в пълна бойна готовност, което се доказва от действията им на терен. Той допълни, че все още не е приет законопроектът, с който СОБТ ще се влее в ГД "Жандармерия".

За катастрофата в тунел "Витиня" от почивните дни министърът коментира, че МВР веднага се е свързало с АПИ, за да се увеличи вентилацията в тунела. Като допълни, че в рамките на 30 минути колите вътре са били обърнати и изведени. Той обясни, че задръстванията са се получили, заради ремонт на обходния път, а и в самия тунел работи само едната тръба за движение.

Вътрешният министър посочи още, че предстои МС да приеме предложение за създаване на Национален координационен център по пътна безопасност. Той трябва да работи 24/7 и да включва служители от всички институции с ангажимент към пътната безопасност. По думите му тогава реакцията и координацията при необходимост ще бъде още по-бърза.

Министърът на вътрешните работи днес откри изложба "140 години МВР и 25 години Международна полицейска асоциация - секция България" в Музея на МВР. В експозицията са представени униформи, снимков и документален материал, хладно и огнестрелно оръжие, вещи, наградна система и плакети, свързани с историята на Министерството на вътрешните работиха и Международната полицейска асоциация.