Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия.

"България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент", каза Мицкоски в интервю за македонската медия. Според него е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на Северна Македония за членство в ЕС.

В неделя Мицкоски ще присъства на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

"България може да го приеме за провокация, но ние не отваряме културен македонски център, чието име е на доказан сътрудник на фашистите, македонският народ е антифашистки и така е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има съществена разлика", каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати свой представител на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. Пендаровски е получил покана, но е отговорил, че на събитието ще присъства секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

По-рано Пендаровски изрази почуда защо не е поканен на събитието, което по думите му е първото, организирано от македонци в България, откакто Северна Македония е независима държава.

Вътрешният министър на РСВ Буяр Османи обаче заяви, че няма да отиде на откриването на македонския клуб в Благоевград по същите причини, поради които не е отишъл и на откриването и на българския- "Цар Борис Трети" в Охрид, а те са, че "това не е в рамките на процес, който протича в духа на приятелството, на сътрудничеството, на промотиране на стойностите на общностите в двете държави".

"Казах, че откриването на клуба в Охрид не е в интерес на българската общност тук, както и организирането на клуб "Никола Вапцаров" не може да бъде в интерес на общността там", каза Османи, според когото този процес трябва да се върне в коловоза на добросъседството вместо да се развива в духа на взаимна конкуренция.

"Когато разбрах кой финансира клуба в Благоевград, ми бяха ясни и всички аспекти на откриването му. Това е фондация от Канада, която има собствен сайт и ако погледнете позициите им, ще видите, че те не са в посока на стратегическите интереси на държавата, не очаквам да бъде и във функция на интересите на отношенията между гражданите. Не казвам, че нямат право да отварят клубове, но не ми харесва тази тенденция за злоупотреба с общности от политически действащи лица. Това не е пътят, по който искаме да вървим. Нека не позволяваме на някой да открадне нашия дневен ред, заради политически или партийни или някакви други интереси", каза Османи на седмичната си пресконференция вчера.

От българското външно министерство вчера заявиха, че не коментират инициативи на частни лица, но вижда "провокация" в пристигането на македонски представители с категорична антиевропейска убеденост за откриването на клуба.

Семейството на българския поет заяви, че не е давало съгласието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Междувременно днес премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще участват в церемонията, с която ще се постави началото на строителството на железопътния участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка. Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е ключова за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

Срещата между двамата министър - председатели е само няколко дни, след като македонският президент Стево Пендаровски коментира, че вписването на българите в конституцията на страната му "не е приоритет". Темата бе една от ключовите при приемането на т.нар. френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за преговори и вдигането на ветото за начало на преговори между Скопие и Брюксел за членство в Европейския съюз.

Срещата между двамата премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в момент, когато за пореден път мултидисциплинарната историческа комисия проведе двудневно заседание, за което не е докладван особен напредък.