Протоколът изисква на първото заседание на Народното събрание да присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус. Въпросът не може да се реши с гласуване и при липсата на политическо единство администрацията на парламента е решила да не се отклонява от изискването. Така Елеонора Митрофанова ще получи покана за събитието. Заедно с нея са поканени още 66 посланици и временно изпълняващи длъжността.

Това даде повод за скандал между депутатите, предаде bTV.

От "Демократична България" и "Продължаваме промяната" поискаха руският посланик да не бъде канена на откриването на новия парламентарен сезон.

От "Възраждане" контрираха и се стигна до скандал.

"Аз попитах риторично дали президента на Азербайджан ще бъде канен. Дали Митрофанова ще присъства, зависи от администрацията на НС. България все още има демократични отношения с всяка една държава и се надявам това да продължи", каза Петър Петров от "Възраждане".

Тяхната позиция е била подкрепена от БСП.

От ПП и ДБ са възразили, че руският посланик, който е представител на страна агресор, не бива да бъде канена на откриването.

ГЕРБ също е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48-то Народно събрание, заявиха от партията в своя позиция, изпратена до медиите.

На 6 септември Митрофанова се появи на тържествените чествания по повод отбелязването на Съединението, при това близо до президента Румен Радев. Тогава това предизвика също бурна обществена реакция.