Служителите на Агенция "Митници" са вземали такса "спокойствие", която искали с думите "Няма ли почерпка, чорба или кафе?". Ако някой откажел да почерпи, започвала щателна митническа проверка, предаде БТА.

До момента има 13 обвинени. Шестима от тях вече са на свобода срещу парична гаранция. Утре Спецсъдът ще решава дали да остави другите седем човека в ареста за постоянно.

Подготвени са веществени доказателства - видео- и аудиозаписи, които уличават митничарите, категоричен е ръководителят на Специализираната прокуратура Детелина Йотова.

Митничарите от 4-те смени са следени близо една година. За този период освен, че са подслушвали, разследващите дори ги заснели как искат пари. Вземали долари, евро, левове и турски лири.

В т.нар. архив всяка смяна разпределяла пари. Част от парите били на рула, а други на фишеци. Нощната смяна събирала парите и ги давала на началник смените. А той разпределял надолу по веригата.

Във въпросните рула или фишеци сумите са различни, варират между 60 до 200 в различни валути, поясни Йотова.

Над 10 свидетели вече са разпитани, в това число анонимни, като някои от тях са говорили и пред съдия, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Става дума за шофьори, на които са искани пари.

Интересен факт е, че част от задържаните при тази акция са били засечени и при друга акция на ГКПП "Лесово" преди време.

"Практически след първата акция преди време не е имало резултат в борбата срещу корупцията. Схемата буквално се е рестартирала", отбеляза Арнаудова.

По-рано днес шефът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова заяви, че корупцията в системата е само на ниските нива.