"Датата, на която ще се проведат президентските избори, ще бъде гласувана утре от Народното събрание. Днес ще бъде внесен проект за решение, в който ще бъде предложена датата 14 ноември. Това е консенсусната дата", потвърди председателят на парламента Ива Митева, след като още вчера заяви, че тя е най-вероятна.

ГЕРБ и БСП обаче се обявиха за датата 7 ноември с различни мотиви.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отново припомни позицията на партията, че това е най-удачната дата.

"Разбрах, че никоя от другите парламентарни групи не го възприема. В такъв случай, мнозинството решава, ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори. Държим изборите - президентски и парламентарни, извънредни - да бъдат на една и съща дата. Считаме, че иначе много би спаднала избирателната активност, особено на фона на епидемичната поредна вълна", каза тя, цитирана от БНР.

Изненадващо от БСП също наклониха везните за 7-и ноември.

"Не 14-и, а 7-и, за да бъдем сигурни, че няма да има конституционен проблем, тъй като крайният срок е 21-ви, до който трябва да бъдат произведени президентските избори", каза Георги Свиленски, който имаше предвид, че най-вероятно вотът за държавен глава ще се проведе в две седмици заради балотаж.

В ДПС ще се съобразят с проекта на решение, обяви Хамид Хамид:

"Ние ще се присъединим към всички парламентарни групи ако се внесе общ проект за решение за 14 или за друга дата".

Подобно мнение изрази и Христо Иванов от "Демократичната България":

"Всеки от тези варианти има предимно негативи и в този смисъл ние сме готови на всеки един от тях да вървим. Не мога да кажа, че имам някакви предпочитания. Трябва да видим парламентът колко живот има, ЦИК окончателно да ни уверят, че всичко може технологично да се свърши".

В групата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" пък се чуха разнопосочни мнения.

Мая Манолова заяви, че няма значение, дали президентските избори ще са на 7-и или 14-и ноември. Съпартиецът ѝ Николай Хаджигенов обаче се обяви за втората дата.

"Две в едно има чисто технологични проблеми - и ЦИК, и "Сиела" изказаха съмнение, че ще успеят да се справят. Аз имам предпочитания да бъдат по отделно не за друго, а за да може парламентът, ако е възможно, да работи още седмица или две, за да можем да приключим важните неща", изтъкна той.

Окончателното решение ще стане след гласуване в пленарната зала.