Започна първата среща на контактната група, водена от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с представители на ГЕРБ-СДС, в сградата на Народното събрание. Идеята за контактната група беше на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бих определил нашата мисия като нещо по средата между "мисията невъзможна" и "умирай трудно", коментира пред журналисти в парламента преди срещата Соломон Паси.

От страна на най-голямата парламентарно представена политическа сила дойдоха председателят на групата Десислава Атанасова и заместник-председателите на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов, съобщи БТА.

Десислава Атанасова посочи, че срещите на контактната група са част от търсенето на начин за диалог между политическите сили в една твърде сложна ситуация на кризи, пред която е изправена държавата. Символно е, че тези срещи се провеждат в сградата на българския парламент, защото, ако се абстрахираме, че вече е клише "Съединението прави силата", е редно сега да покажем силата на съединението, да загърбим политическите си пристрастия и да търсим диалог, коментира тя.

Атанасова благодари на Плевнелиев и Паси, че са се ангажирали с тази кауза, защото в момента по-важно от каузата България нищо друго не стои пред политиците.

По-късно днес ще е срещата на контактната група с "Български възход".

В понеделник предстои среща с ДПС, очаква се реакцията на ПГ "Демократична България". Писмен отказ има от "Продължаваме Промяната" и "БСП за България".

Росен Плевнелиев определи целта на преговорите така: да се търси решение по национални приоритети, които да бъдат заложени в дневния ред на Народното събрание.

Оценяваме като изключително критична, високо рискова днес ситуацията в България и региона, трябват работещи институции и решения, смята той. Ние с д-р Паси, се нагърбихме с нелеката задача да накараме политическите партии да излязат от окопите, да си говорят, да търсят заедно съгласие, подчерта президентът не означава, че говорим за каквото и да било създаване на коалиция, напротив - по най-прагматичния начин едно по едно, ще минем по един много дълъг лист с приоритети, които са неотложни. Нямаме его, изхождаме от съображенията, че трябва да се работи за работещи институции, изтъкна Плевнелиев.

Приоритетите са свързани с интегриране в Шенген, превъоръжаване на Българската армия, с Плана за възстановяване и устойчивост, борбата с корупцията.

Ще питаме всички партии дали са готови да търсят решение по тези приоритети и ако са, дали са готови с чийто и да е мандат да поемат отговорност за съставяне на правителство, поясни Росен Плевнелиев.