Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" остава на поста заместник-председател на парламента, решиха депутатите след повече от три часа дебати.

Против неговото освобождаване гласуваха всички депутати от мнозинството - от "Продължаваме промяната" (65), БСП (24), "Има такъв народ" (24) и "Демократична България" (16). За оставката му гласуваха от ГЕРБ (с 59 гласа), ДПС (10 гласа) и "Възраждане" (12 гласа).

"Г-жо Атанасова, ако персонално сте се почувствала обидена, имате моето извинение, въпреки че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация", взе последна дума преди вота самият Иванов.

Той отбеляза, че за него темата с оставката му е политическа демагогия. "Винаги съм се старал да спазвам буквата, духа на закона", заяви зам.-председателят на НС, който оцел на поста си мнути по-късно.

Още преди старта на дебатите премиерът Кирил Петков се появи изненадващо в парламента, за да даде кураж и да демонстрира подкрепа за Мирослав Иванов, чиято оставка поиска цялата опозиция. Петков влезе в стаята на ПП по време на пленарната почивка и по-късно коментира пред медиите, че няма основание за искането на ГЕРБ, ДПС и "Възраждането" Иванов да освободи поста на зам.-председател на НС.

"Причината, за която съм тук, по време на моята обедна почивка, е да дам своята подкрепа и към Мирослав, защото искането за неговата оставка е абсолютно необосновано. Той е един от много свестните, много изпълнителни и прави всичко по правилата. И заради тази провокация беше хубаво да видя цялата си група и да покажем колко е важно да го подкрепим. Щастлив съм, че цялата група е много единна", коментира премиерът, но не влезе в пленарната зала, където започнаха дебатите.

Снимка: БТА

Поводът за исканата оставка на Иванов беше отнемането на думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък, по време на парламентарния контрол. Тогава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

Според вносителите на проекторешението поведението на зам.-председателя е некоректно спрямо представители на трите опозиционни групи, но най-вече спрямо ГЕРБ-СДС и нейния председател. 

Искането е лишено от материално-правни основания, за да бъде реализирана отговорността на зам.-председателя, каза председателят на парламента Никола Минчев в изказване в защита на съпартиеца си, аплодирано дълго от депутатите на ПП.  "Бъркате залата със съдебната", напомни му Костадин Ангелов.

Зад Мирослав Иванов застанаха и от БСП, и от ДБ, и от ПП.

"Г-н Иванов не ползва автомобил и НСО, защото привилегиите не го влекат", похвали го от трибуната Настимир Ананиев от ПП.

От името на ДБ Христо Иванов обяви, че групата му не подкрепя искането на оставката. В дух на самокритика за поведението на мнозинството обаче, Иванов каза, че "парламентът съществува и заради опозицията".

"Темата при какви условия може да се отнема думата на депутат, особено на председател на ПГ, е важна тема. Да е ясно, че не бива да им се отнема думата, защото не стои добре", добави Христо Иванов.

Снимка: БТА

"ГЕРБ са добра опозиция, г-жа Атанасова е енергична, активна е, води си групата много добре и ние нямаме никакъв интерес това да се натъква на излишни спънки, просто да имаме аргументите да отговаряме", посъветва партиите от мнозинството лидерът на ДБ. 

Обясни още, че харесва Мирослав Иванов и ДБ ще го подкрепи не от коалиционна куртоазия.

"Аз харесвам неговия характер, той е задълбочен. Той държи на спазването на правилата. С радост ще му гласуваме доверие на Миро Иванов", коментира той. Харесвало му, че Иванов умее "да изпитва неудобство, когато мнозинството прави глупости". Той има характера да бъде зам.-председател на НС, категоричен беше Христо Иванов.

От опозицията посочиха, че с поведението си като водещ на пленарните заседания Мирослав Иванов системно нарушава "духа на закона", макар и не буквата.

"Председателката на нашата ПГ беше обидена. И решението може да бъде по два начина - или като подаде оставка, или като дойде тук и се извини", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ. По думите му Иванов системно демонстрира неуважение към народни представители от неговата ПГ.

Георги Михайлов от БСП пък опонира, че не е чул нито една обидна дума в репликите на Иванов към Атанасова.

"Не си позволявайте да казвате на когото и да било, че някой му е отнел думата. Това, че опозицията е говорила два пъти повече от управляващите, това е работата й - да бъде активна", добави Тома Биков и призова и депутатите на мнозинството да са толкова дейни.

Биков предупреди управляващите да не се самозабравят и посочи, че според тяхното поведение, "никой няма право да протестира и ще му сложим желязна врата и решетка на прозорците".

"Железните врати ги поставихте вие с вашите действия", отвърна му Искрен Митев от ПП.

"Просто я махнете тази решетка. Просто бутнете тази решетка, никой няма да ви нападне, ще има протести и това е нормално", обърна се към управляващите Биков.

"Решетките могат само да направят нещата по-зле и затова искам внимателно да обсъдим това на председателски съвет", отвърна Христо Иванов. Той обърна внимание и на архитектурата на тази сграда, затова "много внимателно да се подхожда към нея".

Костадин Костадинов от своя страна изреди видни българи, председателствали парламента.

"Екзарх Антим Първи, Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Петко Славейков, Захари Стоянов - общото между всички тези хора е, че са били председатели на НС", каза лидерът на "Възраждане". "Този стол задължава хората, които стоят там и тези, които в определени моменти го заемат като заместници", припомни той.

"Погазен беше духът, не буквата на българския закон, защото се даде думата на член на МС да говори, след което представител на опозицията направи декларация", посочи Костадинов. И подчерта, че вероятно ако Мирослав Иванов се беше извинил, нямаше да се стигне до искането на оставката му.

Самият Иванов наблюдава дебатите от първия ред на банките на ПП, а заседанието води Атанас Атанасов. Никола Минчев солидарно също не беше на трибуната на НС, а сред колегите си в залата.